Birkapörkölt - Szank

A birkahúst ízlés szerint, de legfeljebb kb 4 cm-es kockákra vágjuk, csonttal együtt. A csontos részeket legjobb fűrésszel és nem bárddal vágni, majd megmosni, így nem kerül bele csontszilánk és a csontvelő is benne marad. Ezt a műveletet mindenképpen a főzést megelőző este végezzük el, a húst pedig letakarva tegyük be a hűtőszekrénybe.
A bogrács oldalát a zsírral kikenjük.
A hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk (nem vágjuk apró darabokra). A hússal együtt a bográcsba rétegezzük, a bogrács aljába tesszük a csontos részeket, majd felülre a húsos részeket és a belső részeket a máj kivételével. Ha van a húshoz máj is, azt félre tesszük és majd csak később a főzési idő vége előtt 10 perccel tesszük bele a pörköltbe főni.
A paradicsomokat és a TV paprikát összevágjuk és rétegenként a hús közé tesszük, a fokhagymával együtt.
Közben rétegenként sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a köménymagot és a törött pirospaprikát is beleszórjuk, tetejére tesszük az erős zöldpaprikát. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk csípősre a pörköltet, a zöld erős paprikát a főzési idő vége előtt majd kivesszük egészben a bográcsból.
Amikor kész, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Erős tűz fölé tesszük, levét felforraljuk, majd egy kicsit mérsékeljük alatta a tüzet vagy feljebb emeljük a bográcsot.
A bográcsban lévő húst a hozzávalókkal együtt 2,5-3 óra alatt puhára főzzük, idősebb birka esetén a főzési idő 4 óra időtartam is lehet. A bográcsot főzés közben folyamatosan forgatjuk. Először ritkábban majd a főzés vége felé haladva egyre sűrűbben sergetjük, hogy le ne ragadjon a bogrács aljára a pörkölt. A véletlen leragad a pörkölt, akkor a tűzről a bográcsot azonnal levesszük. A pörköltet a bogácsból kiöntjük, majd a bográcsból eltávolítjuk a leragadt részeket. Ezután a pörköltet vissza öntjük a bográcsba és a főzést tovább folytatjuk, míg a pörkölt el nem készül

Farsangi fánk - Kiskunmajsa

1 dl langyos tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 2 evőkanál lisztet és összekeverjük. A tetejét meghintjük 1 evőkanál liszttel és 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, belevegyítjük a sót és a maradék cukrot. Mélyedést készítünk a közepébe, ahova kerül a tojássárgája, a rum, a maradék tej és a felfuttatott élesztő. (Fontos, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen!)
Kezdjük el dagasztani kézzel vagy géppel. Amikor a tészta összeáll, apránként hozzáadjuk a két kanál étolajat. (Mindig meg kell várni, hogy felvegye az előző adagot!) Alapos dagasztással könnyű, lágy, hólyagos tésztát kapunk. Amikor elválik a kezünktől, illetve a táltól a tészta, kelesztő tálba helyezzük és letakarva 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Belisztezett gyúródeszkára óvatosan ráhelyezzük a már megkelt tésztát. Finoman szétnyújtjuk és lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszúrjuk. A fánkokat egymástól egy kicsit távolabb a deszkára helyezzük. A leesett széleket újra gyúrjuk, majd ezeket is kiszaggatjuk. A nyers fánkokat konyharuhával letakarva 15-20 percig pihentetjük.
Amíg a tészta kel, egy magasabb falú lábasban elkezdjük melegíteni a legalább 4 ujjnyi magas olajat. A már megkelt fánkok közepébe mélyedést nyomunk az ujjunkkal, és úgy tesszük őket a közepesen forró olajba, hogy a mélyedéses felük kerüljön lefelé. (Ha az olaj túl meleg, akkor a tészta kívül megég, belül pedig nyers marad. Ha túl hideg akkor meg megszívja magát olajjal. Amennyiben a fánkok úsznak az olaj tetején akkor megfelelő volt a kelesztés, ha lemerülnek, akkor még keletlenek, és várni kell néhány percet.)
Az olajba került a tésztákat azonnal lefedjük 1,5 percre egy fedővel, utána megfordíthatjuk azokat, de akkor már fedő nélkül sütjük tovább. (Ha ennyi idő alatt sötétre sülnek a fánkok akkor lejjebb kell venni a lángot, ha viszont világos, akkor feljebb!) A kész fánkokat ajánlott papírtörlőre kiszedni.