MINI ŠTRUDLE – SANK
60 min.

SASTOJCI:


Brašno 90 dkg
Margarin 25 dkg
Šećer u prahu 10 dkg
Suvi kvasac 1 x pakovanje
Žumance 2 kom
So 1 dkg
Mlaka slatka pavlaka 1 dl
Voda 1 dl


Orasi 60 dkg
Šećer 30 dkg
Voda 2 dl
Kora limuna 2 kom
Suvo grožđe 10 dkg

Sastojke za fil izmešamo i postepeno prelivamo provrelom vodom sa šećerom, i ostavimo da se dobro ohladi. Fil ne treba da se sjedini, već da ostane mrvičast.
Brašno, so, šećer i kvasac za testo dobro promešamo. U masu umrvimo puter i mast, dodamoslatku pavlaku, žumanca i vodu. Umesimo testo i ostavimo da odmara 15 minuta. Testo podelimo na 4 dela. Na radnoj površini razvijemo testo i filujemo na način koji se vidi na slici. Fil rukama stisnemo na oblik štanglice i stavimo na kraj testa, pa ga testom prekrijemo da se ne fil vidi, pa isečemo. Tamo gde je testo sastavljeno stisnemo da se pri pečenju ne bi razdvojilo. Dobijene uske štanglice ređamo na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje tako da među njima bude dvostruko više praznog prostora.
Štanglice premažemo žumancem i ostavimo da se suše. Nakon toga štanglice presečemo na manje komade. Od gore ih premažemo jednim blago umućenim belancem, pa ih ostavimo da stoje sat vremena na svežem mestu.

Kod razvlačenja testa ne treba posipati brašnom ni dasku, ni testo! U rerni sa ventilatorom se peku na oko 180 stepeni 15 minuta. Ako ih isečemo na komade širine oko 3 prsta, imaćemo 80-100 komada.

MINI ŠTRUDLE – SANK
"Konok Kunok" GULAŠ ČORBA - FEKETIĆ
190 min.

SASTOJCI:

Goveđi but 50 dkg
Crni luk 20 dkg
Šargarepa 3 kom
Zelen 1 kom
Krompir 30 dkg
Tucana paprika 1 sk
Mleveni kumin 1 kk
Lovorov list 2 kom
Crni biber 1 kk
Paradajz 1 kom
Paprika 1 kom
Beli luk 3 čen
Svinjska mast 2 sk

Jaja 1 kom
Brašno 80 dkg
So 1 kk

Luk isečemo na sitno. Meso isperemo, obrišemo da se osuši i sečemo na kockice od 2 cm.
Ugrejemo mast, prodinstamo na njoj luk, sklonimo sa vatre, promešamo sa začinskom paprikom, nalijemo sa 1,5 litar vode i kuvamo dok ne ispari.
Tada dodajemo govedinu i pržimo dok ne pobeli. Dodajemo so, biber, kumin, dodamo izdrobljeni beli luk, paradajz isečen na kockice, celu papriku bez semenki, lovorov list.
Kuva se poklopljeno u sopstvenom soku 90 minuta.
Napravimo taranu.
Nakon toga dodajemo povrće: na karike isečenu šargarepu i zelen, celer isečen na kockice, krompir, sitno seckani peršun i list celera, pa nalivamo sa 2-2.5 l vode.
Kuvamo pokriveno još 50 minuta. Ubacimo taranu i skuvamo je tokom 10 minuta.

Tarana:
Izmućeno jaje posolimo i dodamo toliko brašna da dobijemo polutvrdo testo.
Iscepkamo ga, pospemo brašnom, i kratko ostavimo da stoji (dobro je pripremiti je kada spremimo supu, jer će biti baš dobra kad nam zatreba), i kuva se u supi oko 10 minuta.
Može se izostaviti tarana ali to onda nije KonokKunokgulaš čorba. Sve mađarske porodice poznaju ovo jelo i svaka je pravi na svoj način.

"Konok Kunok" GULAŠ ČORBA - FEKETIĆ
BAKINE POGAČICE SA KROMPIROM - SANK
50 min.

Za pečenje treba ulje ili mast.
Krompir oljuštimo, isečemo na sitne kockice i skuvamo u slanoj vodi. Odlijemo vodu i izdrobimo ga tako da ostanu komadići. Ostavimo da se ohladi!
Kada se ohladi, premestimo ga u činiju, dodamo jaja i brašna koliko primi. Zamesimo.

Testo sa krompirom razvučemo oklagijom. Čašom ili modlom formiramo pogačice koje premestimo na tacnu. Ostavljamo da odmore 15 minuta.
Ispečemo ih u vrelom ulju/masti. Služimo sa pekmezom.

SASTOJCI:


Krompir 80 dkg
Brašno 40 dkg
Jaja 1 kom
So 1 kk

BAKINE POGAČICE SA KROMPIROM - SANK
BUHTLE SA PEKMEZOM IZ PEĆI ETNO KUĆE U KIŠKUNMAJŠI
120 min.

SASTOJCI:


Brašno 50 dkg
Kvasac 2 dkg
Šećer 1 kk
Mleko 3 dl
Žumance 1 kom
Puter 6 dkg
Šećer u prahu 5 dkg
So 1 x prstohvat


Pekmez/džem 300 dkg

Fil
Pekmez/ džem 300 dkg
U 1 dl mlakog mleka umešamo kafenu kašičicu šećera, umrvimo kvasac i ostavimo ga da naraste. Sve sastojke za testo osim putera stavimo u veliku činiju, dodamo nadošli kvasac i mesimo ručno ili u kuhinjskom robotu dok se testo ne odvoji od zida činije i pojave se mehurići. Tada postepeno dodajemo otopljeni puter i dobro ga umesimo. Stranu činije dobro pospemo brašnom i pokrijemo testo da tako odstoji 1 sat na toplom mestu i udvostruči se.
Kada testo naraste, izvadimo ga na pobrašnjavljenu dasku, nežno ga premesimo i razvučemo na debljinu od oko 1 cm, pa isečemo na kvadrate 8-10 cm. Na sredinu kvadrata stavimo pekmezi umotamo. Umotane buhtle stavimo jedne do drugih u tepsiju premazanu puterom i odgore ih premažemo sa malo otopljenog putera. Ostavimo ih da stoje još 30 minuta i pečemo ih u umereno zagrejanoj rerni (sa ventilatorom 160⁰C, obično 180⁰C) oko 30 minuta. Nakon pečenja buhtle izvadimo na dasku, i razdvajamo ih tek pred služenje.

Preporuka za serviranje:
Od gore ih pospemo šećerom u prahu. Pečene u peći, pečene u rerni- biće fantastične.

BUHTLE SA PEKMEZOM IZ PEĆI ETNO KUĆE U KIŠKUNMAJŠI
BUNAR KIFLE - FEKETIĆ
180 min.

SASTOJCI:

Kvasac 1 x pakovanje
So 1 x prstohvat
Šećer 3 sk
Žumance 3 kom
Svinjska mast 2 sk

Rendana kora 1 limuna, brašna koliko testo primi, kristal šećer da se uvaljaju.
Mleko smlačimo, u mali deo umešamo kvasac, pa dodamo ostatku mleka. Nakon toga dodajemo šećer, so, žumanca, koru limuna, pa lagano onoliko brašna koliko treba da bi se dobilo lagano testo (slično kao testo za krofne). Testo premesimo sa 2 supene kašike masti. Pospemo sa malo brašna i prekrijemo. Ostavimo da raste 2 sata. Kada naraste, otkidamo male komade. Rukama ih razvučemo na duguljasto na dasci, uvaljamo u kristal šećer, u međuvremenu dva kraja uvrćemo u suprotnim smerovima, pa ih ređamo u tepsiju u formi kiflica. Ostavimo ih da rastu.
Pečemo ih u rerni na 180 stepeni. Vadimo ih iz tepsije dok su još tople!

Recepat smo dobili od bake, a ona od svoje prabake (koja je živela 92 godine) i bake (koja je živela 96 godina).

BUNAR KIFLE - FEKETIĆ
Ciganski kupus - Kiškunmajša
90 min.

U šerpu ili lonac od oko 5-6 litara nasečemo jednu polovinu kupusa bez korena. Na njega poređamo pačiju sitnež, dodamo soli, bibera, dodamo lovorov list i pospemo majoranom. Na površinu se stavlja ostatak kupusa i sitno seckani crni luk. Nalijemo vodu da potpuno potopi kupus i kuvamo dok meso i kupus ne omekšaju.Tada uklonimo veliki deo tečnosti i u posudi je ostavimo na stranu.

Za zapršku od paprike i paradajza prvo zagrejemo mast u pogodnoj posudi, dodamo brašno i pržimo ga dok ne postane svetlo braon. Nakon toga posudu sklonimo sa vatre i dodamo mlevenu papriku mešajući sve vreme. Uz mešanje posudu vratimo na vatru i tada dodajemo pelat, odnosno toliko tečnosti od kuvanja da se postigne gustina pudinga. Ciganski kupus vratimo na vatru i dodamo zapršku. Po potrebi dodamo još soli i bibera.

Jelo možemo dekorisati sitno sečenim peršunom i sušenom ljutom paprikom pre služenja.

SASTOJCI:


Pačetina 1 kom
Crni luk 1 kom
Tucana paprika 2 kk
Brašno 3 sk
Paradajz pelat 1 x pakovanje
Lovorov list 4 kom
Majoran 2 kk
Svinjska mast 10 dkg

Ciganski kupus - Kiškunmajša
ČORBA OD PROSA I POVRĆA - SANK
45 min.

SASTOJCI:


Lisnati kelj 1 kom
Šargarepa 1 kom
Zelen 1 kom
Keleraba 0.25 kom
Crni luk 1 x glavica
Proso 10 dkg
Celer 0.5 kom
Tucana paprika 2 kk
Brašno 1 sk
Suncokretovo ulje 1 kk

Luk iseckamo na kockice, propržimo na ulju, dodamo mu isečenu šargarepu, zelen, kelerabu, celer i brašno, pa kratko kuvamo na pari. Dodamo proso, pa nastavimo da pržimo, dodamo crvenu papriku, so i biber, Nalijemo vodom i kuvamo dok povrće malo ne omekša. Zelene začine (majoran, čubar, majčina dušicapo ukusu) i lisnati kelj stavljamo na kraju i kuvamo nekoliko minuta.

Ako bude suviše gusta čorba, razredimo je vodom.

ČORBA OD PROSA I POVRĆA - SANK
Čorba sa gombocama od krompira - Sank
60 min.

SASTOJCI:

Krompir 40 dkg
Brašno 20 dkg
Jaja 1 kom

Šargarepa 2 kom
Keleraba 1 kom
Celer 1 kom
Tucana paprika 1 kk

Krompir oljuštimo, isečemo na kocke, pa ga skuvamo u vodi. Prospemo vodu i drobimo ga tako da ostanu komadići. Ostavimo da se ohladi!

Kada se ohladi, premestimo ga u činiju, dodamo jaje i brašna koliko primi.
Umesimo.

Testo od krompira oblikujemo okrugle gomboce.

U međuvremenu na malo masti dinstamo povrće isečeno na kockice. Dodamo mlevenu papriku i brzo nalijemo sa 2 litre vode.

Kuvamo najmanje pola sata. Dodamo gomboce i začinjavamo po ukusu- so biber, mešavina začina. Kuvamo još 15 minuta.

Dobro je ovu čorbu praviti u kombinaciji sa testom sa sirom i/ili pogačicama sa krompirom.

Čorba sa gombocama od krompira - Sank
DESERT SA MAKOM - FEKETIĆ
120 min.

U 1-1,5 dl mlake vode sa malo šećera stavimo kvasac da rate. U brašno umešamo ostatak šećera, so i koru limuna. Dodamo ulje, nadošli kvasac, odnosno, toliko vode koliko testo primi, pa ga umesimo da bude lepo, glatko.
Ostavimo ga da stoji oko sat vremena, pa ga premesimo na dasci. Nakon toga, testo isečemo na četiri dela, pa svaku četvrtinu na po još četiri dela. Te male jufke oblikujemo da budu duguljaste, pa ih stavljamo u tepsiju premazanu uljem i brašnom. Kada je tepsija puna, isečemo testo unakrsno na komadiće veličine zalogaja. Ne treba potpuno preseći testo da štangle ostanu ucelo tokom pečenja, ali da se mogu odlomiti komadići nakon pečenja. Pečemo na 170 °C 20 minuta, pa kolač ostavljamo u špajz da se suši. Nakon 2-3 dana sušenja pravimo do njega desert sa makom ili orasima.

Zagrevamo 3 dl mleka i začinjavamo korom limuna, šećerom i vanilom. Kada provri, prespemo ga preko testa izlomljenog na komade. Ako ne želimo da bude previše natopljeno, nakon nekoliko minuta odaspemo ostatak mleka. Na kraju pospemo pošećerenim mlevenim makom, i pažljivo promešamo. Po želji, možemo sve vratiti u rernu na par minuta.

SASTOJCI:


Brašno 1 kg
Kvasac 5 dkg
Voda 5 dl
Šećer 6 sk
Vanilin šećer 1 x pakovanje
So 2 x prstohvat
Kora limuna 1 kom
Ulje 1 dl


Mleko 6 dl
Kora limuna 1 kom
Šećer 2 sk
Štapić vanile 1 kom
Mak 20 dkg
Šećer 10 dkg

DESERT SA MAKOM - FEKETIĆ
DOMAĆA SAVIJAČA IZ KEMPECA
180 min.

SASTOJCI:


Mleko 1 l
Žumance 4 kom
Šećer 20 dkg
Brašno 1.5 kg


Svinjska mast 500 dkg
Brašno 10 dkg
Sirće 1 sk

Sastojke za testo mesimo dok de dobijemo testo koje je dovoljno čvrsto za savijaču i od njega napravimo 10 jufki. Premesimo svaku jufku posebno i ostavimo da stoje 20 minuta. Mast žicom umutimo da postane penasta i dodamo joj brašno i sirće, pa još malo mutimo.
Nakon 20 minuta odmora jufke razvlačimo na prečnik od oko 25 cm, tanko premažemo površinu mešavinom sa mašću i testo ređamo jedno reko drugog. Ostavimo da odmara pokriveno 2 sata. Nakon toga, testo razvlačimo na debljinu pogodnu za savijaču. Sečemo listove dužine tepsije, oko 24 cm, stavljamo dva jedan na drugi, na sredinu stavimo fil i uvijemo sa dve strane. Od gore ih premažemo uljem.
Pečemo ih u toploj rerni na oko 200-220 stepeni. Kad počnu da dobijaju boju, da rumene, smanjimo temperaturu. Peku se oko 45 minuta.

Tradicionalni filovi mogu biti:
Mak: mleveni mak sa šećerom, korom limuna i malo mleka.
Višnje: pošećerene višnje uvaljane u hlebne mrvice.
Jabuke: izgnječene rendane jabuke sa šećerom i cimetom.

DOMAĆA SAVIJAČA IZ KEMPECA
DOMAĆI HLEB - SANK
180 min.

SASTOJCI:

Brašno 15 dkg
Kvasac 3 x prstohvat
Voda 1 dl

Brašno 60 dkg
Voda 4 dl

Za mešenje: 1 sk soli, malo vode
Testo:
Divlji kvasac,
Brašno 60 dkg
Voda 4 dl
Pravljenje divljeg kvasca: Divlji kvasac se može napraviti čak i 12 sati pre pečenja: u 15 dkgprosejanogbrašnatreba umrviti svež kvasac veličine lešnika i umešati sa oko 1 dl mlake vode.
Pravljenje testa za hleb: Treba prosejati 60 dkgbrašna, dodati mu divlji kvasac i promešati, pa po malo dodavati 3-4 dl mlake vode. Nakon oko 1 sata odmaranja, testo treba premesiti. 1 supenu kašičicu soli treba rastvoriti u malo vode i umesiti u testo. Nakon što testo odmori pola sata, može da se oblikuje.

Nakon oblikovanja testo stavljamo u posudu sa silikonskom podlogom, pa se ponovo odmara. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na oko 220 stepeni, pa posle 20 minutasmanjimo temperaturu na 200 stepeni. Peče se oko 50 minuta.

DOMAĆI HLEB - SANK
Golubija supa - Sank
60 min.

Prepolovljene golubove nalijemo vodom i kuvamo. Tokom vrenja redovno skidamo penu.

Skuvaju se tokom 1 sata. Dodamo isečeno povrće. Začinjavamo po ukusu.

Maksimalno vreme kuvanja 1 sat, jer se meso raskuva.

Pohovani golub

Uvaljamo golubije meso u masu za pohovanje.

Pohujemo u dubokom ulju.

SASTOJCI:


Golub 2 kom
Šargarepa 3 kom
Zelen 2 kom
Celer 1 kom
Keleraba 1 kom

Golubija supa - Sank
GOMBOCE SA ŠLJIVAMA - SANK
90 min.

SASTOJCI:


Mast od mangulice 1 sk
Krompir 1500 dkg
Jaja 2 kom
Brašno 75 dkg
So 1 x prstohvat
Šećer 2 sk
Cimet -2 kk
Hlebne mrvice 500 dkg

Oljuštimo krompir, isečemo na kockice i skuvamo, ocedimo i ostavimo da se prohladi.
Za to vreme izvadimo koštice iz šljiva i presečemo ih na četvrtine. Umešamo šećer i cimet, uvaljamo šljive, pa ih ostavimo blizu daske za razvlačenje.
Svinjsku mast otopimo u velikom tiganju i uspemo hlebne mrvice. Na tihoj vatri, sve vreme mešajući pržimo dok ne dobiju zlatnu boju. U međuvremenu stavimo vodu da provri u velikom loncu.
Kada se krompir ohladi toliko da ne peče ruke, prosejemo brašno na krompir, dodamo prstohvat soli, i umesimo koliko brzo možemo. Dobićemo meko testo koje premestimo na dobro pobrašnjavljenu dasku i razvučemo na debljinu od 4 mm. Isečemo kvadrate veličine oko 8x8 cm. Uzmemo u ruke jedan kvadrat, u sredinu stavimo šljivu i savijemo sva četiri ćoška ka sredini da bi dobili oblik gomboce. Radimo brzo, jer ako testo počne jako da se tegli, a pošto nema puno brašna u njemu, gomboce će biti meke.
U vrijuću vodu stavimo toliko gomboca koliko može da stane a da nije previše, pošto će malo narasti. Nakon 2 minuta malo protresemo lonac jer testo sa krompirom hoće da se zalepi za dno i onda neće isplivati. Kada gomboce isplivaju na površinu, izvadimo ih rešetkastom kašikom i stavimo u propržene mrvice. Pažljivo ih okrećemo, stavimo u činiju i poslužimo.

Predlog za serviranje:
Gomboce serviramo sa pavlakom u koju umešamo cimet i med, sa kremom od vanile ili šećerom i cimetom.

GOMBOCE SA ŠLJIVAMA - SANK
Gulaš čorba - Sank
100 min.

SASTOJCI:

Svinjski but 50 dkg
Šargarepa 20 dkg
Zelen 20 dkg
Krompir 50 dkg
Suncokretovo ulje 1 dl
Crni luk 1 x glavica
Tucana paprika 1 sk
Mleveni kumin 1 kk
Lovorov list 3 kom
Mlevenicrni biber 1 kk
Beli luk 3 čen
Mešavina začina 1 sk
Tarana 20 dkg

Senf 1 sk
Peršun 1 x veza

Očistimo povreće.Meso isečemo na kockice, a crni luk na sitno. Luk prodinstamo na ulju, dodamo meso i kuvamo na pari dok ne pobeli. Nakon toga dodamo crvenu papriku i začine, pa nalijemo vode da meso potpuno ogrezne. Maso skuvamo do pola, pa dodamo sitno seckano povrće.

Nakon što provri, krompir možemo začiniti senfom ili sirćetom.

Gulaš čorba - Sank
GUŠČIJA KAŠA - SANK
60 min.

Peršun, so po ukusu
Guščiju sitnež očistimo i stavimo je u hladnu vodu da se kuva na laganoj vatri. Sačekamo da provri, pa skinemo penu.
Dodamo luk, beli luk, biber i posolimo.
Kada je meso do pola ili malo jače kuvano dodamo šargarepu, zelen i celer.
Tokom poslednjih četvrt sata stavimo pečurke i grašak.
Kad supa bude gotova, meso izvadimo, a tečnost procedimo.
Meso skinemo sa kostiju, isečemo na kockice zajedno sa srcem i bubcem.
Šargarepu, zelen i celer takođe isečemo na kockice.
Očišćeni pirinač na guščijoj masti pržimo dok ne dobije izgled opala, pa ga nalijemo trostrukom količinom supe. Na jako tihoj vatri ga skuvamo dok ne omekša i dodamo guščije meso i povrće isečeno na kockice, kao i sitno seckani peršun.

Kašu kuvamo poklopljenu, pažljivo drmajući šerpu.

SASTOJCI:


Sitnež od guske 80 dkg
Šargarepa 4 kom
Celer 10 dkg
Zelen 3 kom
Pečurke 15 dkg
Grašak 15 dkg
Crni luk 2 x glavica
Guščija mast 5 dkg
Pirinač 25 dkg
Beli luk 5 čen
Biber u zrnu 8 kom

GUŠČIJA KAŠA - SANK
INCIKINA ŠTRUDLA SA ORSIMA, MAKOM - SANK
120 min.

SASTOJCI:


Brašno 60 dkg
Puter 15 dkg
Svinjska mast 10 dkg
Šećer 1 sk
Jaja 2 kom
So 1 x prstohvat


Mak 20 dkg
Šećer 15 dkg
Suvo grožđe 5 dkg
Kora limuna 1 kom
Pekmez od kajsije 1 sk

1. korak: U brašno izmrvimo puter i mast, pa mu dodamo kvasac koji je narastao u mlakom mleku sa šećerom. Dodamo jaja i prstohvat soli,pa mesimo. Testo stavimo u frižider dok se ne spremi fil. Od ove količine možemo da napravimo 4 rolata (štrudle).
2. korak: Mleveni mak, odnosno, orahe umešamo sa šećerom i prelijemo vrelim mlekom. Dodamo suvo grožđe, rendanu koru limuna, a u fil od maka možemo dodati i pekmez od kajsija. (U fil se može dodati i vanilin šećer po ukusu)
3. korak: Testo podelimo na četiri dela i na pobrašnjavljenoj dasci ga razvučemo na pravougaonik debljine 3 mm. Dve štrudle nadevamo makom, dve orasima, pa ih umotamo.

4. korak: Štrudle stavljamo u tepsiju premazanu puterom, premažemo žumancem i ostavimo ih da odmaraju na hladnom mestu, najbolje u frižideru, 40-50 minuta.
5. korak: Posle toga štrudle premažemo belancem i ostavimo ih da odmaraju 30 minuta na svežem mestu. Zapravo testo tada počinje da raste pa će površina popucati i dobiće izgled mermera. Pečemo ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni, ako se koristi ventilator na 170 stepeni 35 minuta.

INCIKINA ŠTRUDLA SA ORSIMA, MAKOM - SANK
KEKS SA SLATKIM KROMPIROM – SANK
45 min.

SASTOJCI:

Batat 2 dl
Smeđi šećer 2 dl
Kokosova mast 1 dl
Mleveni orasi 1 dl
Brašno 2 dl
2 dl
Amonijum bikarbonat 2 kk
Prašak za pecivo 2 kk

Mešavina začina za medenjake (ako ga nema: 1 kk cimeta, 1/2 kk pimenta, 1/2 kk muskatnog oraščića, 1/2 kk vanile u prahu).
Slatki krompir presečemo na pola i pečemo u rerni na 180 stepeni dok ne omekša.
Skinemo mu ljusku i napravimo pire, penasto ga umešamo a šećerom i masnoćom. Umešamo i seckane orahe. Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine dobro umešamo u posebnoj činiji i dodamo u masu.

Pokvašenom kafenom kašičicom vadimo komadiće na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje, pa stavljamo u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni. Gotovisu za 15 minuta!

KEKS SA SLATKIM KROMPIROM – SANK
KOLAČ SA MLADIM SIROM I ŠLJIVAMA - SANK
90 min.

Za testo brašno izmešamo sa praskom za pecivo, dodamo margarin, jaja, šećer i pavlaku, pa se umesi. Testo ostavimo da se odmori, a za to vreme spremimo fil. Mladi sir pomešamo sa jajima, šećerom, mlevenim keksom i jednim prstohvatom soli. Šljive presečemo na polovine, izvadimo koštice, prelijemo medom i pospemo cimetom.
Testo razvučemo na debljinu 2/3 prsta, ispečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C, kad počne da rumeni, na njega stavimo fil od sira, pa komade šljive sa cimetom. Od 1/3 testa napravimo mrežicu i stavimo preko fila, pa testo premažemo jajetom.
Kolač vratimo u rernu i pečemo dok ne dobije zlatno braon boju.

Predlog za serviranje:
Kolač možemo služiti sa kremom od vanile.
U fil od mladog sira možemo staviti suvo grožđe, rendanu koru limuna.

SASTOJCI:


Prašak za pecivo 0.5 x pakovanje
Pavlaka 4 sk
Šećer 15 dkg
Brašno 40 dkg
Margarin 15 dkg
Jaja 2 kom
Med 2 sk
Mladi kravlji sir 50 dkg


Mleveni keks 2 sk
Jaja 2 kom
Šećer 4 sk
So 1 x prstohvat
Šljiva 15 kom
Cimet 2 kk

KOLAČ SA MLADIM SIROM I ŠLJIVAMA - SANK
KROFNE SA KEFIROM - FEKETIĆ
30 min.

SASTOJCI:


Brašno 550 dkg
Jaja 2 kom
Prašak za pecivo 1 x pakovanje
So 1 kk
Suncokretovo ulje 3 dl
Kefir 2.5 dl

Brašno izmerimo u dublju činiju, dodamo mu prašak za pecivo i so, pa dobro promešamo. U drugu činiju izmešamo jaja viljuškom da se pomešaju žumance i belance, pa umešamo i kefir. Masu zamesimo sa brašnom da testo ima lepu teksturu.
Testo razvučemo na pobrašnjavljenoj dasci na debljinu oko 0,5 cm. Sekačem za testo isečemo pravougaonike oko 3x8 cm. Pečemo u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju.

Ne postoje jednostavnije krofne od ovih. Za 5 minuta izmerimo i sjedinimo sastojke, posle toga ih samo treba peći. Ovo je brzinsko jelo, ne treba testo da raste, da odmara.

KROFNE SA KEFIROM - FEKETIĆ
Krofne za poklade - Kiškunmajša
120 min.

SASTOJCI:

Brašno 1 kg
Mleko 8 dl
Šećer 2 sk
Kvasac 3 dkg
Žumance 2 kom
Vanilin šećer 1 x pakovanje
Semenke suncokreta 2 sk
So 1 x prstohvat
Rum 0.5 dl

U 1 dl mlakogmleka stavimo kašičicu šećera, usitnimo kvasac, dodamo 2 kašike brašna i promešamo. Površinu mleka pospemo kašikom brašna i ostavimo da raste 15 minuta.

Brašno prosejemo u činiju, dodamo so i ostatak šećera. Napravimo udubljenje na sredini u koje dodamo žumance, rum, ostatak mleka i nadošli kvasac. (Važno je da svi sastojci budu sobne temperature!)

Počinjemo da mesimo ručno ili mašinski. Kada se formira testo, postepeno dodajemo dve kašike ulja. (Uvek treba sačekati da primi prethodnu količinu!) Nakon što se testo umesi, treba da dobijemo lagano testo sa mehurićima. Kada se već ne lepi za ruke, odnosno, kada se odvoji od činije, stavimo u posudu, pokrijemo I ostavimo da naraste dvostruko tokom 40-45 minuta.

Naraslo testo pažljivo premesti mo na dasku posutu brašnom. Pažljivo ga razvučemo i pobrašnjavljenom modlom vadimo krofne. Krofne stavljamo na dasku sa malo većim razmakom. Preostalo testo ponovo umesimo, pa i njega isečemo modlom. Presne krofne ostavimo da odmore prekrivene krpom 15-20 minuta.

Dok testo raste, u dubokom loncu grejemo najmanje 4 prsta ulja. Utisnemo sredinu naraslih krofni da napravimo udubljenje i stavljamo ih u vrelo ulje tako da udubljenje bude dole. (Ako je uljepreviše vrelo, testo će spolja izgoreti, a iznutra će ostati presno. Ako nije dovoljno vrelo, napiće se ulja. Ako krofne plivaju napovršini ulja, dovoljno dugo su rasle, ako potonu treba sačekati još par minuta).

Testo koje stavimou ulje pokrijemo poklopcem na 1,5 minut, zatim ih okrenemo I pečemo bez poklopca. (Ako za to vreme jako potamne, treb asmanjiti plamen, a ako ostanu previše svetle, onda ga treba pojačati!) Preporučeno je gotove krofne vaditi napapirni ubrus.

Pre služenja, krofne pospemo šećerom u prahu, a u udubljenje možemo staviti pekmez od kajsija.

Krofne za poklade - Kiškunmajša
LANGOŠ - SANK
65 min.

Trapist sir, pavlaka po ukusu.
U jednoj činiji zamesimo brašno, 3 jaja, 1 supenu kašiku soli, 1 kafenu kašičicu šećera i izmrvimo kvasac. Masu stavimo u kuhinjski robot aparat da mesi 15 minuta, pa ga vratimo u činiju i ostavimo da raste na toplom mestu oko 40-45 minuta. Posle toga ga premestimo na pobrašnavljenu dasku i razvučemo na prst debljine. Veću šolju koristimo kao modlu. Biće oko 20-22 komadalangoša od te količine testa. Ostavimo da odmori oko 10-15 minuta.

Zatim rukama razvučemo testo u oblik kruga i na vrelom ulju prvo ispečemo jednu, pa drugu stranu dok ne dobije zlatnu boju. Serviranje: 5 čenova belog luka izdrobimo, pomešamo sa 1 dl vode, 1dl ulja i kafenom kašičicom soli. Prelivom od belog luka premažemo langoš, po ukusu premažemo pavlakom i pospemo rendanim trapistom.

SASTOJCI:


Brašno 1 kg
Kefir 6 dl
Jaja 3 kom
So 1 sk
Kvasac 5 dkg
Šećer 1 kk
Voda 1 dl
So 1 kk
Beli luk 5 čen

LANGOŠ - SANK
LANGOŠ IZ PEĆI - KIŠKUNMAJŠA
120 min.

SASTOJCI:


So 1 kk
Brašno 500 g
Kvasac 25 g
Šećer 1 kk
Mlaka voda 1 dl


Ljubičasti luk 2 x glavica
Pavlaka 100 g
Koložvarska slanina sečena na kockice 0.5 kg

U 1 dl mlake vode umešamo 1 kašičicu šećera, umrvimo kvasac i ostavimo da naraste.
U prosejanobrašno dodamo nadošli kvasac i dodamo onoliko slane vode da dobijemo elastično testo koje se lako oblikuje.
Nakon mešenja ga ostavimo prekrivenog da stoji 1-1,5 sat na toplom mestu da naraste dvostruko.
Dok testo raste, iseckamo slaninu i luk i izmešamo pavlaku.
Naraslo testo razvučemo na pobrašnjavljenoj dasci (da ne bude suviše tanko), pa ga stavimo u tepsiju premazanu mašću, izbodemo ga viljuškom, premažemo pavlakom, pospemo kockicama slanine i lukom pa ubacimo u prethodno zagrejanu peć.

Ako pečemo u rerni, peče se na 180 stepeni oko 25-30 minutadok ne postane hrskav.

LANGOŠ IZ PEĆI - KIŠKUNMAJŠA
LEČO - SANK
40 min.

SASTOJCI:

Suncokretovo ulje 3 sk
Crni luk 2 kom
Tucana paprika 1 kk
So 3 x prstohvat
Paprika za lečo 1 kg
Paradajz 60 dkg
Mlevenicrni biber 0.5 kk
Suncokretovo ulje 3 sk

A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A paprikát Luk oljuštimo, sitno iseckamo. Papriku isečemo na kolutove, a paradajz na četvrtine.
Luk (na jakoj vatri) ispržimo na ulju dok ne dobije zlatno žutu boju, pa dodamo papriku. Kada paprika spadne, dodamo paradajz, pa posolimo, pobiberimo, i na trenutak skinemo s vatre da dodamo crvenu papriku.
Lečo dobro promešamo, poklopimo i kuvamo na srednje jakoj vatri dok se paradajz ne raskuva. Ako želimo da bude gušći, poslednjih 15 minuta skinemo poklopac.
Prilozi:
Ako želimo lečo sa kobasicom, onda jednu rudu stavimo u lonac zajedno sa lukom.
Ako smo raspoloženi za lečo sa jajima, onda pre nego što ugasimo vatru u njega umešamo 2 umućena jajeta u koja smo dodali prstohvat soli. Gotovo je kada jaja ne budu tečna.
Ako ga spremamo sa taranom, onda uspemo 20 dkgtarane u skoro gotov lečo i uz stalno mešanje kuvamo dok ne bude skoro kuvana. Poklopimo i ostavimo da malo odstoji. Za to vreme će tarana omekšati, ali se neće raskuvati

Ako želimo da ostavimo lečo za zimu:
Od sastojaka izostavimo luk i začine.
Na 3 supene kašike ulje malo propržimo papriku, a kada spadne, dodamo joj paradajz. U tom slučaju ne treba potpuno raskuvati paradajz, mogu ostati komadići. Sipamo ga u tegle dezinfikovane čistom vrelom vodom, čvrsto zavrnemo poklopac i svaku teglu okrenemo nakratko naglavačke. Nakon toga ga stavimo u suvi dunst- tegle stavimo u kartonsku kutiju i prekrijemo velikim ćebetom. Nakon što se ohladi (otprilike 1 dan) mogu da se premeste u špajz.

LEČO - SANK
LELUJAVA MLEČNA PITA - SANK
70 min.

Brašno i mast za premazivanje tepsije
U jednu činiju stavimo so, šećer, jaja.
Umešamo ručnosa žicom za mućenje. Zatim dodamo brašno i umešamo tako da ne bude grudvica. Dospemo 1,5 l mleka i dobro umešamo. Ne treba se plašiti što je mleko retko. Uspemo u tepsiju premazanu mašću i brašnom. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom na 170 c tokom 1 sata. Izvadimo. Još uvek je masa tečna, ostavimo da se potpuno ohladi. Kada je pita hladna, oštrim nožem je isečemo na kocke.

Možemo je služiti sa pekmezom od kajsija.

SASTOJCI:


So 1 x prstohvat
Jaja 5 kom
Brašno 18 sk
Šećer 18 sk
Mleko 1.5 l

LELUJAVA MLEČNA PITA - SANK
Lepinja sa sirom bez donje kore - Sank
70 min.

SASTOJCI:


Mladi kravlji sir 75 dkg
Jaja 4 kom
Pavlaka 8 dl
Krompir 4 kom
Šećer 20 dkg
Štapić vanile 2 x pakovanje
Prašak za pecivo 0.5 x pakovanje
So 3 kk
Suvo grožđe 20 dkg
Brašno 5 sk
Pšenični griz 5 sk

Malo margarina za premazivanje tepsije.
Priprema 20 minuta, vreme pečenja oko 50 minutana 180-185°C.
Tepsiju premažemo margarinom. Krompir skuvamo u slanoj vodi (1 kafena kašičica soli), zatim ga toplog premestimo u činiju i drobimo dok ne bude mekan i bez grudvica. Ostavimo da se malo ohladi i dodamo mladi sir, 3 jaja, šećer, vanilin šećer, preostale 2 kašičice soli, pavlaku, brašno, prašak za pecivo i suvo grožđe, te sve izmešamo varjačom. Masu sipamo u tepsiju, izravnamo varjačom i od gore premažemo 1 jajetom.
Tepsiju stavimo u rernu na 180-185°Ci pečemo oko 50 minuta.

Ostavimo da se ohladi u tepsiji, isečemo i premestimo na tanjir.

Lepinja sa sirom bez donje kore - Sank
LINCER KOLUTIĆI - KISKUNMAJŠA
90 min.

SASTOJCI:

Margarin 250 dkg
Brašno 15 sk
Šećer 7 sk
Žumance 2 kom
Prašak za pecivo 0.75 x pakovanje
Vanilin šećer 1 x pakovanje
So 1 x prstohvat

Seckani orasi, pekmez od kajsija za ukrašavanje
Brašno, šećer, prašak za pecivo, so, vanilin šećer i žumanca izmrvimo sa hladnim margarinom. Tako dobijeno testo umesimo i razvučemo na pola centimetra. U brašno umočenim modlama za lincere sa rupom i bez nje vadimo forme, pa ih lepimo pekmezom od kajsija.

Od gore ih premažemo blago umućenim belancem, pa ih umočimo u rustično lomljene orahe sa šećerom. U rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni ih pečemo oko 10-12 minuta.

LINCER KOLUTIĆI - KISKUNMAJŠA
MEDENJACI – SANK
40 min.

Sastojci treba da budu sobne temperature.
Amonijum karbonatdodat u šećer u prahu prosejemo.
Jaja izmutimo mikserom i postepeno dodamo ono što smo prosejali.
U međuvremenu, med topimo na pari. Ne sme biti topliji od 45 °C. Kada ga ugrejemo do oko 40 °C dodamo margarin, pa sve dodamo u masu koju smo izmešali.
Brašno takođe prosejemo, pa sjedinimo sve sastojke. Finim pokretima zamesimo. Ako se jako lepi, dodamo još malo brašna, i mesimo dok ne dobijemo ujednačeno testo koje ne puca.
Kada bude gotovo, zatvorimo ga vakumski u kesu i ostavimo da odmara 24 sata. Ne u frižideru.
Testo isečemo na manje jufke. Malo ih premesimo da ne bi bilo pukotina i vratimo ih u kesu da se ne suše. Po jednu jufku razvlačimo na pobrašnjavljenoj dasci. Oklagijom pažljivo razvlačimo testo od sredine ka krajevima. Pritiskamo samo toliko da testo ne popuca.
Vadimo forme modlama.
Stavljamo keks na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje kada uklonimo brašno sa površine.

Stavimo medenjake u prethodno zagrejanu rernu. Peče se sa gornjim i donjim grejačem bez ventilatora na 170 °C-175 °C.
Pečemo oko 10 minuta. Izvadimo ih iz rerne i tepsije na kuhinjsku krpu ili stolnjak da se ohlade, pa ih upakujemo vakumski. Ukrašavaju se različitim tehnikama.

SASTOJCI:


Med 25 dkg
Margarin 5 dkg
Jaja 4 kom
Šećer u prahu 10 dkg
Cimet 1 kk
Karanfilić 2 kk
Mešavina začina za medenjake 1 kk
Amonijum bikarbonat 2 dkg
Brašno 70 dkg

MEDENJACI – SANK
MEDENJACI ZA ADVENT – FEKETIĆ
120 min.

SASTOJCI:


Med 40 dkg
Šećer 25 dkg
Mleko 6 sk
Margarin 16 dkg
Prašak za pecivo 1 x pakovanje
Jaja 3 kom
Mleveni orasi 15 dkg
Cimet 2 kk

Po 10 dkg suvog grožđa,slatkog od pomorandže, smokava,suvih šljiva, 8-10 zrna mlevenih karanfilića, rendanakora 1 limuna.
Med, šećer, mleko i začine pomešati sa otopljenim margarinom i ohladiti. Jaja se dodaju jedno po jedno, izmešaju i doda se brašno sa praškom za pecivo, a na kraju iseckano voće. Masu sipati u dve forme srnećih leđa i peći u rerni sat vremena na 140 oC. Serviramo sa prelivom od čokolade.

Slatko od pomorandže
Ukloniti beli deo kore, da ostane samo tanak narandžasti sloj. Potopiti u vodu, više puta menjati vodu. Jednom prokuvati, pa iseckati na kockice. Izmeriti, pa u soku od pola pomorandže kuvati sa dvostrukom količinom šećera dok ne postane staklasto – oko 15 minuta

MEDENJACI ZA ADVENT – FEKETIĆ
PAPRIKAŠ OD SOMA SA MIROĐIJOM – SANK
300 min.

SASTOJCI:

Mešana riba 3 kg
Crni luk 60 dkg
Bela paprika 80 dkg
Paradajz 80 dkg
Pečurke 80 dkg
Dimljena slanina 30 dkg
Beli luk 1 kom
Crno vino 2 dl
1 x pakovanje
2 x pakovanje
Pavlaka 85 dkg
Mirođija 1 x pakovanje

mast, maslinovo ulje, 1 kocka putera, 1 limun
- Navedene sastojke spremamo u tanjirači i dovoljna je količina 15 osoba
-Mešanu ribu i kosti soma kuvamo u 3l vode da dobijemo riblji bujon (oko 3 sata). Bujon procedimo, a iz mesa uklonimo koščice.
-Filete ribe sečemo na kockice3x3 cm.
-Na tanjiraču stavimo 2 supene kašike masti, 0.5dl maslinovog ulja i otopimo polovinu putera. Sitno sečenu (5x5mm) koložvarsku slaninu otopimo i malo propržimo. Isečen luk dinstamo dok ne postane staklast.
-Ocedimo komadiće, a u začinjenoj tečnosti kuvamo meso soma dok ne pobeli (oko 4 minuta).
-Izvadimo kockice ribe, vratimo luk, slaninu i dodamo začinsku papriku. Nalijemo ribljim bujonom.

- Dodamo papriku bez koštica i oljušten paradajz koji su usitnjeni u blenderu , kao i beli luk.
-Dodajemo so i biber po ukusu, dodamo 2 dl crnog vina i pravimo saft za perkelt.
-U saft dodamo ostatak putera i masti. Dodamo čorbe u prahu i pečurke.
-Kada je saft za perkelt gotov, a pečurke omekšaju, urendamo koru 1 limuna, dodamo kockice soma u tečnost i kuvamo 15 minuta.
-Začinjavamo solju i ljutom paprikom po ukusu.
-Pavlaku umešamo sa 2dl vode, 2 supene kašike brašna, sitno seckanom mirođijom i prstohvatom soli, i uz stalno mešanje dodamo perkeltu. Nakon 10-tak minuta je perkelt gotov. Poklopimo da odstoji 5 minuta. Kao garnirung se mogu napraviti knedlice sa puterom.

PAPRIKAŠ OD SOMA SA MIROĐIJOM – SANK
PASTIRSKA TARANA - FEKETIĆ
45 min.

1. Krompir i luk oljuštimo i iseckamo na sitno. Dimljenu mesnatu slaninu isečemo na sitno, a kobasicu po želji.
2. Taranu prvo propržimo na vrelom ulju, dodamo joj so i skuvamo je. Kad je kuvana, odlijemo tečnost i isperemo hladnom vodom. Sitno sečeni luk prodinstamo. Skinemo ga sa vatre. Začinimo solju, biberom, crvenom paprikom po ukusu. Nakon toga dodajemo krompir i kobasicu, pa nalijemo toliko vode da sve ogrezne. Ubacimo i lovorov list. Povremeno promešamo.
3. Kada se krompir skuva, umešamo taranu i sve skuvamo zajedno. Ne treba da bude potpuno suva, krompir i tarana će svakako upiti ono malo tečnosti koja ostane

Ovo je zaista bilo omiljeno jelo pastira, nije trebalo puno sastojaka za njega, a dobijalo se izdašno jelo. Pastirska tarana iz kotlića je i danas omiljeno jelo među mladima kada kuvaju tokom leta.

SASTOJCI:


Salicil 10 dkg
Kobasica dimljena kratko na vrućem dimu 20 dkg
Tarana 30 dkg
Krompir 60 dkg
Tucana paprika 1 kk
Lovorov list 3 kom
Suncokretovo ulje 1 dl
Dimljena slanina 10 dkg

PASTIRSKA TARANA - FEKETIĆ
PEČENA REBRA – KIŠKUNMAJŠA
60 min.

SASTOJCI:


Svinjska rebra 1.2 kg


Smeđi šećer 3 sk
Tucana paprika 2 kk
Rimski kumin 1 kk

Marinada: So, mleveni biber- tako premazano meso da stoji celu noć. 3-4 sata pred pečenje treba da utrljamo sledeće začine:
Braonšećer 3 sk
Mlevena paprika 2 kk
Rimski kumin 1 kk
Svinjska rebra 1-1.2 kg (ja ih ne sečem, ostavim rebra ucelo, jedino odsečem meso tamo gde ga je na kosti previše, i pečem zajedno sa rebrima)
Rernu zagrejemo na 200 stepeni, marinirano meso stavimo u tepsiju zajedno sa mašću, a na meso stavimo zgnječenu, neoljuštenu glavicu belog luka (NE ljuštiti!! Dobićemo jako ukusan pečeni krem od belog luka kad se završi pečenje.) Na meso sipamo malo vode, pokrijemo ga alufolijom, i stavimo u rernu da se peče.

Peče se na pari oko 40 minuta, u zavisnosti od toga koliko je staro meso.
Nakon pečenja na pari odaspemo tečnost i pečemo meso dok ne postane hrskavo. To je još 15-20 minuta.

PEČENA REBRA – KIŠKUNMAJŠA
PEČENI GUŠČIJI BATAK SA LJUBIČASTIM KUPUSOM - KEMPEC
120 min.

SASTOJCI:

Guščiji batak 4 kom
Krem od belog luka 1 kom
Ljubičasti kupus 1 x glavica

so, biber, šećer
Guščije batake očistimo, posolimo, premažemo kremom od belog luka. Ostavimo da stoje najmanjetokom 1 noći.
U tiganju na malo masnoće naglo propržimo batake sa dve strane i stavimo ih u tepsiju. U nju sipamo malo vode, oko 1-2 dl, i na umerenoj temperaturi pečemo dok bataci ne omekšaju.

Kupus narendamo, malo posolimo. U jednoj posudi jako ugrejemo ulje, karamelizujemo 1 – 2 supene kašike šećera, i stavimo kupus preko njega da se dinsta. Pospemo kafenom kašičicom kumina, a kada omekša, dodamo šećera, soli i sirćeta po ukusu.

PEČENI GUŠČIJI BATAK SA LJUBIČASTIM KUPUSOM - KEMPEC
Pecivo sa salom - Sank
60 min.

U malo mlakog mleka dodamo ravnu kašičicu šećera, izmrvimo kvasac i ostavimo ga da raste. u ostatak mleka smlačimo i dodamo nadošli kvasac i 1 jaje, pa dodamo brašno u koje je umešana so. Testo mesimo dok ne nastanu mehurići, pa ga ostavimo da raste. Naraslo testo premestimo na dasku za mešenje i razvučemo na debljinu oko 0,5 cm. Levu stranu premažemo salom, desnu prekrijemo preko nje. Od gore testo presavijemo do polovine, i od dole presavijemo do polovine. Ostavimo da odmara jakih pola sata, pa se ponovo razvuče i savija: sleva ka sredini, s desna ka sredini, od gore ka sredini, od dole ka sredini. Ponovoostavimo dobrihpolasata. Ponovo se razvuče se u pravugaonu formu na debljinu od oko pola cm, pa toplim nožem sečemo kvadrate oko 6 x 6 cm. Punjenje stavimo na kvadrat i prekrijemo testom. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata, a još tople ih uvaljamo ušećer u prahu sa vanilin šećerom.

Moguće punjenje: čvrsti pekmez od šljiva, višnje, orasi, mak

SASTOJCI:


Brašno 60 dkg
Jaja 1 kom
So 1 kk
Šećer 1 kk
Kvasac 3 dkg

Pecivo sa salom - Sank
PERKELT OD DIVLJE SVINJE NA NAČIN IZ KEMPECA
180 min.

SASTOJCI:


10 kg
Dimljena slanina 50 dkg
Crni luk 1.5 kg
Beli luk 1 x glavica
Biber 25 dkg
Kumin 25 dkg
Estragon 1 sk
Majoran 1 sk
Piros Arany 1 x pakovanje

3-4 skmlevene paprike, tokom leta 5 komparadajza i 5 kom paprika, a zimi 2 tegle natur lečoa.

PERKELT OD DIVLJE SVINJE NA NAČIN IZ KEMPECA
Perkelt od ovčetine - Sank
180 min.

SASTOJCI:

Ovčetina 5 kg
Crni luk 60 dkg
Svinjska mast 40 dkg
Tucana paprika 12 dkg
Paprika 1 kom
Ljuta zelena paprika 1 kom
Paradajz 2 kom
Beli luk 5 čen

Ovčetinu po ukusu isečemo na kockice ne veće od 4 cm zajedno sa kostima. Delove sa kostima bi bilo bolje seći testerom nego satarom, zatim oprati da ne bi u jelo dospeli komadići kosti i da bi srž ostala unutar kosti. Ovo svakako treba obaviti veče pre kuvanja, a meso prekriveno staviti u frižider.

Zidove kotlića namažemo mašću.

Oljuštimo luk i isečemo ga na kolutove (ne seckamo na sitno). Stavljamo sloj po sloj mesa i luka u kotlić, na dno delove mesa sa kostima, a gore meso i sve iznutrice osim džigerice. Ako ima džigerice, nju ostavimo na stranu i dodamo je 10 minuta pred kraj kuvanja perkelta.

Paradajz i papriku isečemo i u slojevima ih dodamo između mesa zajedno sa belim lukom.

U međuvremenu slojeve solimo, biberimo, dodajemo kumin i posipamo tucanom paprikom, a na vrh stavimo ljutu zelenu papriku. U zavisnosti od toga koliko ljut perkelt želimo, ljutu zelenu papriku ucelo izvadimo iz kotlića pre kraja kuvanja. Kada završimo, nalijemo toliko vode da prekrije meso. Kotlić stavimo nad jaku vatru, pustimo da tečnost provri, pa smanjimo vatru ili podignemo kotlić.

Meso i sastojke u kotliću kuvamo 2,5-3 sata dok ne omekšaju, u slučaju starije ovčetine, kuvanje može da traje i 4 sata. Kotlić stalno okrećemo tokom kuvanja, na početku ređe, pa sve češće da perkelt ne bi zagoreo. Ako slučajno zagori, odmah ga treba skinuti sa vatre. Perkeltizvadimo iz kotlića, i uklonimo zalepljene delove. Nakon toga, perkelt vratimo u kotlić i nastavimo sa kuvanjem dok ne bude gotov.

Kada bude gotov i skinemo ga sa vatre, treba da sačekamo da se masnoća nakupi na površini. Za dekoraciju možemo vratiti prethodno izvađenu zelenu ljutu papriku.

Služimo ga toplog! Prijatno!

Perkelt od ovčetine - Sank
PERKELT OD PETLA - KEMPEC
150 min.

so, biber, začinska paprika
Kotlić premažemo mašću. Iseckamo luk i beli luk. Ubacimo sve sastojke osim začinske paprike. Nalijemo sa oko pola litre vode. Tokom kuvanja mešamo varjačom da ne bi zagorelo.

Kad je već skoro gotovo, na površinu sipamo začinsku papriku. Nakon toga se kuva bar još četvrt sata.

SASTOJCI:


Petao 10 kg
Luk 1 kg
Krem od belog luka 1 x pakovanje
Piros Arany 1 x pakovanje

PERKELT OD PETLA - KEMPEC
PERKELT OD PETLA SA KNEDLICAMA OD MLADOG SIRA I MIROĐIJE - SANK
60 min.

SASTOJCI:


Petao 1 kom
Svinjska mast 2 sk
Crni luk 10 dkg
So 1 sk
Tucana paprika 1 sk
Mlevenicrni biber 0.5 kk
Mleveni kumin 0.5 kk
Paprika 1 kom


Brašno 25 dkg
Jaja 3 kom
So 2 kk
Mirođija 1 x veza
Svinjska mast 1 sk
Mladi kravlji sir 25 dkg
Pavlaka 2 dl


Priprema perkelta
Petla isečemo na komade, isperemo hladnom vodom, ostavimo da se ocedi.
Oljušteni, sitno seckani luk dinstamo na dve kašike masti dok ne postane staklast. Dodamo meso i pečemo dok ne pobeli sa svih strana. Pospemo paprikom i malo je promešamo na vreloj masti da pusti boju.Dodamo toliko vrele vode da pokrije meso. Dodamo so, biber, kumin i presečenu papriku bez peteljke i semenki. Pola sata kuvamo poklopljeno na tihom plamenu, a posle bez poklopca da se saft zgusne.
Priprema knedlica
Pravimo testo gustine potrebne za knedliceod brašna, jaja, 1 kašičice soli i pola veze sitno seckane mirođije.
Stavimo da provri 3 litre vode sa kašikom soli i kuvamo knedlice. Kuvamo 1 minut od trenutka kada voda počne ponovo da vri. Kada su gotove, isperemo ih vodom i ostavimo da se ocede.
Na kašiki masnoće sa prstohvatom soli kratko propržimo pola veze sitno seckane mirođije, dodamo pavlaku, i sve zajedno kratko pržimo. Kada je skinemo sa vatre, oceđene knedlice uvaljamo u mirođiju, namrvimo domaći mladi sir preko njih i pažljivo promešamo sve.


Serviramo uz domaću zimnicu.

PERKELT OD PETLA SA KNEDLICAMA OD MLADOG SIRA I MIROĐIJE - SANK
PIHTIJE - SANK
330 min.

SASTOJCI:

Svinjski papci 2 kg
Dimljena rebra 50 dkg
Crni luk 1 kom
Beli luk 6 čen
Ljuta zelena paprika 1 kom

Po ukusu so, biber, a za serviranje crvena paprika na vrh noža.
Isečeno meso operemo.
U lonac stavimo dva i po puta više vode i kuvamo.
Nakon što provri, skinemo penu.
Dodamo beli luk, crni luk, so, biber.
Kuvamo na jako tihoj vatri 4-6 sati. (najbolje je uveče staviti na vatru, nakon vrenja kuvati na najtišem plamenu do ujutru. Otprilike polovina tečnosti će ispariti. Lonac treba pokriti tako da ima prostora da tečnost može da isparava. Nakon dugog, laganog kuvanja će kosti ispasti i ostati na dnu lonca. Na taj način će se uživati u jelu bez kostiju.)

Nakon kuvanja se servira u tanjire i ukrašava sa crvenom paprikom na vrh noža. Stegnuće se nakon nekoliko sati.
Jede se kao glavno jelo uz svež, mek hleb.

PIHTIJE - SANK
PITA SA BUNDEVOM – FEKETIĆ
45 min.

15 dkg masti umrvimo u50 dkgbrašna, dodamo 1 žumance, umesimo testo sa mlakom slanom vodom (oko 2.5 dl vode, 1 ¼ kašičice soli).
Od testa razvučemo dve jako tankekore (oko 27cm x 38cm). Jedan stavimo na dno tepsije, preko njega rasporedimo 1 kg rendane bundeve, dobro pošećerimo, pospemo cimetom, pa pokrijemo drugom korom.

Premažemo umućenim jajetom, izbodemo od gore viljuškom i pečemo na 200 oC u rerni sa ventilatorom 30 minuta. Ako ima dve tepsije, menjamo im mesta nakon 15 minuta.

SASTOJCI:


Brašno 50 dkg
Svinjska mast 15 dkg
Žumance 1 kom
Voda 2.5 dl
So 1 kk
Bundeva 1 kg

PITA SA BUNDEVOM – FEKETIĆ
PLETENI KOLAČ - SANK
120 min.

SASTOJCI:


Mleko 3 dl
Šećer 4 sk
Puter 5 dkg
Brašno 50 dkg


Mleko 2 sk

Brašno sobne temperature prosejemo u činiju. Mleko smlačimo, izmrvimo kvasac u njega, dodamo šećer i ostavimo da naraste. Puter otopimo, dodamo ga brašnu zajedno sa žumancima i naraslim kvascem, i mesimo dok ne dobijemo testo sa mehurićima i dok se ne odvoji od zida činije. Nakon toga, površinu testa pospemo brašnom i pokriveno ostavimo da naraste dvostruko.
Testo podelimo na šest delova na površini posutoj brašnom, te od njih napravimo 6 traka jednake dužine i debljine, pa upletemo pletenicu. Ona može biti dvostruka, trostruka, a oni veštiji mogu da upletu i šestostruku pletenicu.
Pletenicu premeštamo na tepsiju premazanu puterom i posutu brašnom. Premažemo je od gore.
Pečemo je na 175 stepeni 30 minuta. (Za bolji rezultat, u rernu pored kolača možemo staviti i činiju punu vode.)
Nakon pečenja kolač stavljamo na rešetku da se ohladi.

Testo možemo začiniti korom limuna, suvim grožđem.
Kolač od gore možemo posuti susamom, celim zrnom maka, šećerom po ukusu.

PLETENI KOLAČ - SANK
POGAČICE SA KROMPIROM - SANK
60 min.

SASTOJCI:

So 1 kk
Brašno 20 dkg
Jaja 2 kom
Krompir 1 kg

Suncokretovo ulje 3 dl

Krompir oljuštimo, isečemo na kockice i skuvamo, procedimo, izdrobimo i ostavimo da se malo prohladi. Kada se ohladi toliko da nam ne peče ruke, prosejemo brašno na krompir, dodamo prstohvat soli zamesimo koliko brzo možemo. Dobićemo meko testo koje ćemo premestiti na dobro pobrašnjavljenoj dasci i razvući na debljinu 3-4 mm. Moramo brzo da radimo jer ako testo bude duže stojalo, jako će se razvlačiti, a i inače nema previše brašna u testu da bi pogačice bile meke. Pravimo pogačice sa modlom srednje veličine. (Ostatke testa ponovo premesimo i pravimo pogačice dok ga ne potrošimo).

U tiganju ugrejemo ulje visine 2 cm. Kad već bude vruće, stavljamo pogačice i pečemo ih sa obe strane po 2-3 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Vadimo ih na salvete da uklonimo višak ulja.

POGAČICE SA KROMPIROM - SANK
POGAČICE SA KUPUSOM – KEMPEC
120 min.

Biber
Kupus izrendamo, malo posolimo. Iscedimo tečnost. Prodinstamo na masnoći dok ne dobije zlato braon boju. Začinimo solju i biberom i ostavimo da se ohladi. Stavimo kvasac u mlako mleko da naraste. Umesimo testo, ostavimo ga pokrivenog na toplom mestu da naraste, pa razvučemo na debljinu prsta. Kupus ravnomerno rasporedimo.
Testo podelimo horizontalno na 3 dela.
Gornji deo savijamo nadole preko srednjeg dela, donji deo od dole savijemo preko toga. Krajeve ove celine sa leve i desne strane preklopimo do sredine.

Ostavimo da stoji 20 minuta prekriveno kuhinjskom krpom, razvučemo i ponovo presavijamo.
Ponovoodmara 20 minuta, razvlačimo, presavijamo, odmara.
Razvučemo na debljinu od oko 2 cm, površinu zasečemo oštrim nožem, pa modlom srednje veličine umočenom u brašno pravimo pogačice. Od gore premažemo žumancem.
Pečemo u rerni zagrejanoj na 180-200 stepeni oko 20 minuta.

SASTOJCI:


Brašno 80 dkg
Žumance 4 kom
Kvasac 5 dkg
Mleko 5 dl
So 1 sk
Ulje 6 sk
Šećer 1 sk
Kupus 1.5 kg

POGAČICE SA KUPUSOM – KEMPEC
POGAČICE SA SIROM - SANK
120 min.

SASTOJCI:


Brašno 80 dkg
Mladi kravlji sir 25 dkg
Žumance 2 kom
Kvasac 5 dkg
Pavlaka 1 x pakovanje
Margarin 25 dkg
Svinjska mast 25 dkg
So 1 sk
Jaja 1 kom
Sir 25 dkg

Stavimo kvasac da naraste u mlakom mleku sa malo šećera. Nadošli kvasac umesimo u testo sa svi sastojcima osim margarina. Margarin otopimo. Testo razvučemo na debljinu prsta i premažemo otopljenim margarinom. Zatim sledi savijanje. Levu i desnu stranu testa savijemo ka sredini, premažemo margarinom. Ponovo savijamo testo istom metodom, pa premažem topljenim margarinom. Na kraju testo presavijemo na pola i ostavimo da stoji sat vremena. Nakon toga testo ponovo razvučemo na debljinu prsta, ponovimo savijanje i premazivanje i ostavimo da stoji tokom noći. Narednog dana razvučemo testo na debljinu prsta, premažemo celim jajetom, pospemo sirom koji oklagijom pritisnemo u testo. Pravimo pogačice uz pomoć modle i stavimo ih u tepsiju.

Stavljaju se u rernu prethodno zagrejanu na 170-180 stepeni. Kada od gore porumene, gotove su.
1 sat + 1 satstajanja + stajanje tokom noći

POGAČICE SA SIROM - SANK
Pužići sa orasima - Sank
120 min.

SASTOJCI:

Brašno 1 kg
Kvasac 5 dkg
Šećer 2 sk
Puter 20 dkg
Vanilin šećer 3 x pakovanje
Šećer u prahu 20 dkg
Jaja 2 kom
Mleveni orasi 50 dkg

Umesimo testo od brašna, nadošlog kvasca, šećera, soli, jaja i malo ulja i stavimo na toplo mesto da naraste dvostruko. Za to vreme penasto umutimo puter, šećer u prahu i vanilin šećer. Testo razvučemo na debljinu prsta i na njega sipamo penasto umućen puter. Pospemo mlevenim orasima, umotamo u rolat i sečemo pužiće debljine prsta. Ređamo sa većim razmakom na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje ili silikonskom podlogom i pečemo na 180 stepeni dok ne porumeni. Dok su još topli, pospemo ih šećerom u prahu, pa serviramo.

Mogu se praviti i sa kakaoom.

Pužići sa orasima - Sank
RAGU ČORBA SA ESTRAGONOM – SANK
90 min.

1. Isečemo file belog mesa, šargarepu, zelen i krompir.
2. Na ulju prodinstamo crni luk, zatim dodamo meso i povrće da se malo proprže, pa nalijemo vodom.
3. Po ukusu dodajemo soli, bibera i dodamo estragon, odnosno sok od limuna.
4. Dodamo grašak. Ko voli, može dodati i pečurke.
5. Kad je već gotovo sve skuvano, dodamo testo za supu.
6. Kad bude gotovo, dodamo pavlaku, i zapršku od brašna i malo vode.

SASTOJCI:


File belog mesa 30 dkg
Šargarepa 1 kom
Zelen 1 kom
Krompir 1 kom
Grašak 5 dkg
Suncokretovo ulje 2 sk
Crni luk 1 kom
Pužić testenina 10 dkg
Brašno 1 sk
Pavlaka 70 g

RAGU ČORBA SA ESTRAGONOM – SANK
REZANCI SA SIROM – SANK
60 min.

SASTOJCI:


Krompir 80 dkg
Brašno 40 dkg
Jaja 1 kom

So, puter po ukusu.
Pavlaka, sir kao prilog.
Krompir oljuštimo, isečemo na kockice i skuvamo u posoljenoj vodi. Odlijemo vodu i izgnječimo ga da ostanu komadići ucelo. Ostavimo da se ohladi!
Kad se ohladi, premestimo ga u činiju, dodamo jaja i brašna koliko primi. Zamesimo, razvučemo na dugačko, isečemo ravnomerno i formiramo. Skuvamo u mnogo posoljene vode.

Možemo napraviti zaprženu mlaćenicu preko testa. U jednom loncu ugrejemo malo putera i kuvane rezance umešamo u njega.
Rezance sa sirom i/ili pogačice sa krompirom vredi praviti zajedno sa čorbom sa krompir gombocama.
Ovo je bakin recept i omiljeno jelo svih generacija

REZANCI SA SIROM – SANK
RIBLJA ČORBA - SANK
45 min.

SASTOJCI:

Šaran 2 kg
Karaš 40 dkg
Crni luk 1 x glavica
Tucana paprika 1 sk
Soljena pritamin paprika 1 sk
Voda 5 l

Šarana očistimo i filiramo. Filete zasečemo na svakih 3-5 milimetara, pa isečemo na kockice ili trake i blago posolimo.
Karaša očistimo i stavimo ga da se kuva sa glavom i kostima šarana minimum 2 sata.
Dok jako vri, dodamo sitno sečen luk, crvenu papriku i krem od paprike. Po ukusu dodamo ljutu papriku i so. Ponekad promešamo.
Kada je toliko kuvano da se meso odvaja od kosti, procedimo tečnost. Proceđenu tečnost ponovo stavimo da provri, dodamo filete ribe, pa začinjavamo solju, ljutom paprikom. Nakon 20 minutakuvanja serviramo vruće.

Uz jelo služimo svež hleb ili kuvanim šibica rezancima.

RIBLJA ČORBA - SANK
Sataraš sa pasuljem - Sank
40 min.

Priprema 20 minuta, vreme pripreme oko 20 minutana umerenoj vatri..
Za pripremu se može koristiti bio koja vrsta pasulja, po ukusu. Ako pasulj nije sa paradajzom, onda treba da se doda pelat ili svež paradajz. Slaninu isečemo na kockice, usitnimo kobasicu, crni luk, zelenu papriku, paradajz. Propržimo slaninu, dodamo kobasicu i crni luk. Propržimo zajedno, dodamo papriku, za 2-3 minutai pasulj. Posolimo po ukusu ali pažljivo, pošto su i sastojci slani. Začinimo sa malo bibera po ukusu, mlevenom začinskom paprikom, možda čak i ljutom paprikom. Nakon toga se kuva na umerenoj vatri 3-5 minutadok ne omekša po ukusu.

Prijatno!

SASTOJCI:


Paradajz 1600 dkg
Crni luk 2 x glavica
Carska slanina 20 dkg
Kobasica 10 dkg
Zelena kalifornijska paprika 3 kom

Sataraš sa pasuljem - Sank
SAVIJAČA – SANK
120 min.

SASTOJCI:


Jaja 1 kom
So 1 kk
Šećer 1 kk


Svinjska mast 20 dkg
Sirće 1 sk

Filovi: slatki mladi sir, višnje, orasi, mak, jabuke, itd., mogu biti razni.
Za premazivanje listova:
Svinjska mast 20 dkg
Sirće 1 sk
Sastojke izmešamo a testo dobro umesimo. Nakon toga, delimo ga na 5 delova, premažemo ih izmešanom mašćui ređamo jedno na drugo. Nakon što odstoji, testo razvučemo na stolu, a fil stavljamo na dve strane i umotamo. Sečemo onolike rude kolika je tepsija i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni.

Nakon što se kolač iseče, pospemo šećerom u prahu.

SAVIJAČA – SANK
SLANE ŠTANGLICE - Sank
30 min.

SASTOJCI:

Brašno 30 dkg
Margarin 25 dkg
So 2 kk
Pavlaka 2 dl

Od gore: susam, jaje, ili čak i sir
Izmerimo brašno, dodamo so i izmrvimo margarin u njemu. Umesimo ravnomerno. Ako se jako lepi, dodamo malo brašna.
Dasku pospemo brašnom.
Testo presečemo po pola. Polovinu sa kojom radimo stavimo na dasku i razvučemo. Umutimo jaja, premažemo ga i po ukusu pospemo susamom. Reckavim rezačem za testo isečemo trake širineoko 1,5 cm, pa sečemo popreko na dužinu od oko 6-7 cm.
Premestimo ih na tepsiju postavljenu papirom za sečenje i pečemo u prethodno zagrejanoj rerni oko 10 minuta dok ne dobiju zlatno braon boju.

SLANE ŠTANGLICE - Sank
SNEŽNE KIFLICE - SANK
60 min.

Za punjenje: pekmez od šljiva, višnje, mak, orasi. Šećer u prahu i vanilin šećer da se kiflice uvaljaju.
Mleko smlačimo i dodamo kvasac da naraste. U brašno izmrvimo puter i mast, dodamo so, šećer u prahu, pavlaku i nadošli kvasac. Brzo umesimo glatko testo i ostavimo ga da raste na sobnoj temperaturi sat vremena. U više navrata ga razvučemo tanko i sa modlom za pogače isečemo forme. Na gornji deo stavimo fil i testo formiramo u oblik kiflice. Pečemo ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta dok ne porumene.

Dok su još tople (ne vruće) uvaljamo ih u šećer u prahu sa vanilin šećerom.

SASTOJCI:


Brašno 500 g
Puter 100 g
Svinjska mast 100 g
Šećer u prahu 1 sk
Pavlaka 100 g
Kvasac 20 g
So 1 kk
Mleko 100 g

SNEŽNE KIFLICE - SANK
TETKA MARIKINE PAPUČICE SA PEKMEZOM - SANK
120 min.

SASTOJCI:


Kvasac 5 dkg
So 1 kk
Šećer 4 sk
Jaja 1 kom
Žumance 2 kom
Vanilin šećer 2 x pakovanje
Pavlaka 2 dl

Brašno, koliko testo primi.
Fil: čvrsti domaći pekmez od šljive, orah, mak, kesten, pekmez od dunje
Šećer i so stavimo u 2 dl mlakog mleka i dodamo kvasac da nadođe. Dodamo ostatak mleka i sve druge sastojke osim brašna. Nakon toga sve sjedinimo sa toliko brašna da dobijemo testo koje se lako mesi, koje nije previše meko, ni previše tvrdo (da bude sunđerasto). Testo dobro premesimo dok se ne pojave mehurići. Ostavimo ga u činiju premazanu uljem da odmori oko15-20 minuta na ne previše toplom mestu.

Ponovo ga premesimo i ostavimo da stoji. Kada se testo udvostruči, razvučemo ga, isečemo na kvadrate, stavimo fil i sastavimo dijagonalne ćoškove. Rernu prethodno zagrejemo na 200 stepeni, a kada testo stavimo u nju, smanjimo na 170-180 stepeni. Gotove su kada od gore lepo porumene.

TETKA MARIKINE PAPUČICE SA PEKMEZOM - SANK
TRADICIONALNA KOKOŠIJA SUPA - SANK
180 min.

SASTOJCI:

Celer 10 dkg
Zelen 30 dkg
Šargarepa 50 dkg
Kokoška 1 kom
Keleraba 10 dkg
Karfiol 10 dkg
Crni luk 1 x glavica
Zelena paprika 1 kom
Peršun 1 x veza
List celera 1 x pakovanje
So 4 kk
Biber 0.25 kk
Voda 6 l

Biber u zrnu 10 kom
Rezanci za supu 20 dkg
Vegeta 5 kk

- Kokošije meso usitnimo po ukusu na manje ili veće delove, pa ga operemo hladnom vodom.

- Meso, sa izuzetkom džigerice, stavimo u lonac od 10litara, nalijemo sa 6 dl vode i dodamo 2 kafene kašičice soli.

- Grejemo do vrenja, pa uklonimo penu malom cediljkom, smanjimo vatru skroz i dodamo povrće i začine po ukusu, usputprobajući.

- Supu kuvamo 1 sat, pa izvadimo svo povrće. Nakon toga, meso kuvamo još 2 sata na najmanjoj vatri. Lišće peršuna i celera, i džigericu dodajmo 3 minuta pre završetka kuvanja.

- Na kraju kuvanja, isključimo vatru i ostavljamo supu da stoji bez poklopca.

- Rezance za supu kuvamo odvojeno. U manji lonac stavimo da provri 1,5 l vode sa kašičicom vegete, a kad provri, dodajemo rezance. Testo nakon vrenja kuvamo 1 minut. Nakon toga isključimo vatru, poklopimo lonac i ostavimo da stoji 10 minuta.

Serviramo toplo!

U jednu činiju za supu stavimo meso, pa preko njega sipamo supu proceđenu kroz cediljku. Rezance i sitno seckano povrće po običaju serviramo u posebnom tanjiru ili u činija za supu.

Prijatno!

TRADICIONALNA KOKOŠIJA SUPA - SANK
Voćni hleb - Kiškunmajša
70 min.

Šećer penasto umutimo sa žumancima, dodamo mleko i umešamo brašno sa dodatim praškom za pecivo. Čokoladu i voće sitno iseckamo, uvaljamo u brašno i dodamo u masu zajedno sa rendanim korama citrusa. Belanca čvrsto ulupamo i dodamo u masu, a na kraju dodamo ulje. Uspemo u prethodno puterom namazanu i pobrašnjavljenu formu srnećih leđa, i pečemo u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35-40 minuta.

Ohlađeni voćni hleb ukrašavamo šećerom u prahu ili topljenom čokoladom.

SASTOJCI:


Šećer 20 dkg
Brašno 30 dkg
Jaja 4 kom
Prašak za pecivo 1 x pakovanje
Suncokretovo ulje 3 sk
Sušeno voće 10 dkg
Čokolada za kuvanje 10 dkg
Orasi 10 dkg
Lešnik 10 dkg
Kora limuna 1 kom
Pomorandža 1 kom

Voćni hleb - Kiškunmajša
Zlatne knedlice - Sank
90 min.

SASTOJCI:


Brašno 50 dkg
Kvasac 2 dkg
Puter 7 dkg
Mleko 3 dl
Šećer 1 sk
Žumance 2 kom
Puter 1 sk


Mleveni orasi 30 dkg
Šećer 15 dkg
Puter 10 dkg
Mleko 7 dl
Žumance 4 kom
Štapić vanile 1 kom
Šećer 6 dkg

Brašno sobne temperature prosejemo u činiju.
Mleko smlačimo, usitnimo kvasac u njega, dodamo šećer i ostavimo da raste.
Puter otopimo i dodamo brašnu zajedno sa žumancima i naraslim kvascem. Mesimo testo dok ne dobije mehuriće. Stavimo brašno na površinu, prekrijemo i ostavimo da naraste dvostruko.
Kada naraste, razvučemo testo na debljinu prsta i isečemo modlom za pogačice, ili ga iskidamo kašikom premazanom puterom. Podesivi kalup za tortu dobro premažemo puterom, otopimo puter, umešamo orahe i šećer. Uzmemo pogačice, uvaljamo ih u otopljeni puter, pa u orahe sa šećerom i ređamo ih u kalup.

Kada je sve gotovo, stavimo pokriven kalup u prethodno zagrejanu rernu (orah lako zagori).

Dok se peče, pripremimo krem: Mleko i odvojene semenke iz štapića vanile kuvamo dok ne provri, pa skinemo sa vatre. U drugom loncu pomešamo žumancasa šećerom i brašnom. Pomalo dodajući mleko sa vanilom, na tihoj vatri zgusnemo (ne treba da je jako gusto, nije puding!).

Sačekamo da se zlatne knedlice malo ohlade pa ih rascepkamo (ne sečemo) i serviramo sa kremom ili pekmezom od kajsija.

Zlatne knedlice - Sank