DOMAĆA SAVIJAČA IZ KEMPECA
180 min.

SASTOJCI:


Mleko 1 l
Žumance 4 kom
Šećer 20 dkg
Brašno 1.5 kg


Svinjska mast 500 dkg
Brašno 10 dkg
Sirće 1 sk

Sastojke za testo mesimo dok de dobijemo testo koje je dovoljno čvrsto za savijaču i od njega napravimo 10 jufki. Premesimo svaku jufku posebno i ostavimo da stoje 20 minuta. Mast žicom umutimo da postane penasta i dodamo joj brašno i sirće, pa još malo mutimo.
Nakon 20 minuta odmora jufke razvlačimo na prečnik od oko 25 cm, tanko premažemo površinu mešavinom sa mašću i testo ređamo jedno reko drugog. Ostavimo da odmara pokriveno 2 sata. Nakon toga, testo razvlačimo na debljinu pogodnu za savijaču. Sečemo listove dužine tepsije, oko 24 cm, stavljamo dva jedan na drugi, na sredinu stavimo fil i uvijemo sa dve strane. Od gore ih premažemo uljem.
Pečemo ih u toploj rerni na oko 200-220 stepeni. Kad počnu da dobijaju boju, da rumene, smanjimo temperaturu. Peku se oko 45 minuta.

Tradicionalni filovi mogu biti:
Mak: mleveni mak sa šećerom, korom limuna i malo mleka.
Višnje: pošećerene višnje uvaljane u hlebne mrvice.
Jabuke: izgnječene rendane jabuke sa šećerom i cimetom.

DOMAĆA SAVIJAČA IZ KEMPECA