POGAČICE SA KUPUSOM – KEMPEC
120 min.

SASTOJCI:


Brašno 80 dkg
Žumance 4 kom
Kvasac 5 dkg
Mleko 5 dl
So 1 sk
Ulje 6 sk
Šećer 1 sk
Kupus 1.5 kg

Biber
Kupus izrendamo, malo posolimo. Iscedimo tečnost. Prodinstamo na masnoći dok ne dobije zlato braon boju. Začinimo solju i biberom i ostavimo da se ohladi. Stavimo kvasac u mlako mleko da naraste. Umesimo testo, ostavimo ga pokrivenog na toplom mestu da naraste, pa razvučemo na debljinu prsta. Kupus ravnomerno rasporedimo.
Testo podelimo horizontalno na 3 dela.
Gornji deo savijamo nadole preko srednjeg dela, donji deo od dole savijemo preko toga. Krajeve ove celine sa leve i desne strane preklopimo do sredine.

Ostavimo da stoji 20 minuta prekriveno kuhinjskom krpom, razvučemo i ponovo presavijamo.
Ponovoodmara 20 minuta, razvlačimo, presavijamo, odmara.
Razvučemo na debljinu od oko 2 cm, površinu zasečemo oštrim nožem, pa modlom srednje veličine umočenom u brašno pravimo pogačice. Od gore premažemo žumancem.
Pečemo u rerni zagrejanoj na 180-200 stepeni oko 20 minuta.

POGAČICE SA KUPUSOM – KEMPEC