DESERT SA MAKOM - FEKETIĆ
120 min.

SASTOJCI:


Brašno 1 kg
Kvasac 5 dkg
Voda 5 dl
Šećer 6 sk
Vanilin šećer 1 x pakovanje
So 2 x prstohvat
Kora limuna 1 kom
Ulje 1 dl


Mleko 6 dl
Kora limuna 1 kom
Šećer 2 sk
Štapić vanile 1 kom
Mak 20 dkg
Šećer 10 dkg

U 1-1,5 dl mlake vode sa malo šećera stavimo kvasac da rate. U brašno umešamo ostatak šećera, so i koru limuna. Dodamo ulje, nadošli kvasac, odnosno, toliko vode koliko testo primi, pa ga umesimo da bude lepo, glatko.
Ostavimo ga da stoji oko sat vremena, pa ga premesimo na dasci. Nakon toga, testo isečemo na četiri dela, pa svaku četvrtinu na po još četiri dela. Te male jufke oblikujemo da budu duguljaste, pa ih stavljamo u tepsiju premazanu uljem i brašnom. Kada je tepsija puna, isečemo testo unakrsno na komadiće veličine zalogaja. Ne treba potpuno preseći testo da štangle ostanu ucelo tokom pečenja, ali da se mogu odlomiti komadići nakon pečenja. Pečemo na 170 °C 20 minuta, pa kolač ostavljamo u špajz da se suši. Nakon 2-3 dana sušenja pravimo do njega desert sa makom ili orasima.

Zagrevamo 3 dl mleka i začinjavamo korom limuna, šećerom i vanilom. Kada provri, prespemo ga preko testa izlomljenog na komade. Ako ne želimo da bude previše natopljeno, nakon nekoliko minuta odaspemo ostatak mleka. Na kraju pospemo pošećerenim mlevenim makom, i pažljivo promešamo. Po želji, možemo sve vratiti u rernu na par minuta.

DESERT SA MAKOM - FEKETIĆ