PAPRIKAŠ OD SOMA SA MIROĐIJOM – SANK
300 min.

SASTOJCI:


Mešana riba 3 kg
Crni luk 60 dkg
Bela paprika 80 dkg
Paradajz 80 dkg
Pečurke 80 dkg
Dimljena slanina 30 dkg
Beli luk 1 kom
Crno vino 2 dl
1 x pakovanje
2 x pakovanje
Pavlaka 85 dkg
Mirođija 1 x pakovanje

mast, maslinovo ulje, 1 kocka putera, 1 limun
- Navedene sastojke spremamo u tanjirači i dovoljna je količina 15 osoba
-Mešanu ribu i kosti soma kuvamo u 3l vode da dobijemo riblji bujon (oko 3 sata). Bujon procedimo, a iz mesa uklonimo koščice.
-Filete ribe sečemo na kockice3x3 cm.
-Na tanjiraču stavimo 2 supene kašike masti, 0.5dl maslinovog ulja i otopimo polovinu putera. Sitno sečenu (5x5mm) koložvarsku slaninu otopimo i malo propržimo. Isečen luk dinstamo dok ne postane staklast.
-Ocedimo komadiće, a u začinjenoj tečnosti kuvamo meso soma dok ne pobeli (oko 4 minuta).
-Izvadimo kockice ribe, vratimo luk, slaninu i dodamo začinsku papriku. Nalijemo ribljim bujonom.

- Dodamo papriku bez koštica i oljušten paradajz koji su usitnjeni u blenderu , kao i beli luk.
-Dodajemo so i biber po ukusu, dodamo 2 dl crnog vina i pravimo saft za perkelt.
-U saft dodamo ostatak putera i masti. Dodamo čorbe u prahu i pečurke.
-Kada je saft za perkelt gotov, a pečurke omekšaju, urendamo koru 1 limuna, dodamo kockice soma u tečnost i kuvamo 15 minuta.
-Začinjavamo solju i ljutom paprikom po ukusu.
-Pavlaku umešamo sa 2dl vode, 2 supene kašike brašna, sitno seckanom mirođijom i prstohvatom soli, i uz stalno mešanje dodamo perkeltu. Nakon 10-tak minuta je perkelt gotov. Poklopimo da odstoji 5 minuta. Kao garnirung se mogu napraviti knedlice sa puterom.

PAPRIKAŠ OD SOMA SA MIROĐIJOM – SANK