PASTIRSKA TARANA - FEKETIĆ
45 min.

SASTOJCI:


Salicil 10 dkg
Kobasica dimljena kratko na vrućem dimu 20 dkg
Tarana 30 dkg
Krompir 60 dkg
Tucana paprika 1 kk
Lovorov list 3 kom
Suncokretovo ulje 1 dl
Dimljena slanina 10 dkg

1. Krompir i luk oljuštimo i iseckamo na sitno. Dimljenu mesnatu slaninu isečemo na sitno, a kobasicu po želji.
2. Taranu prvo propržimo na vrelom ulju, dodamo joj so i skuvamo je. Kad je kuvana, odlijemo tečnost i isperemo hladnom vodom. Sitno sečeni luk prodinstamo. Skinemo ga sa vatre. Začinimo solju, biberom, crvenom paprikom po ukusu. Nakon toga dodajemo krompir i kobasicu, pa nalijemo toliko vode da sve ogrezne. Ubacimo i lovorov list. Povremeno promešamo.
3. Kada se krompir skuva, umešamo taranu i sve skuvamo zajedno. Ne treba da bude potpuno suva, krompir i tarana će svakako upiti ono malo tečnosti koja ostane

Ovo je zaista bilo omiljeno jelo pastira, nije trebalo puno sastojaka za njega, a dobijalo se izdašno jelo. Pastirska tarana iz kotlića je i danas omiljeno jelo među mladima kada kuvaju tokom leta.

PASTIRSKA TARANA - FEKETIĆ