Zlatne knedlice - Sank
90 min.

SASTOJCI:


Brašno 50 dkg
Kvasac 2 dkg
Puter 7 dkg
Mleko 3 dl
Šećer 1 sk
Žumance 2 kom
Puter 1 sk


Mleveni orasi 30 dkg
Šećer 15 dkg
Puter 10 dkg
Mleko 7 dl
Žumance 4 kom
Štapić vanile 1 kom
Šećer 6 dkg

Brašno sobne temperature prosejemo u činiju.
Mleko smlačimo, usitnimo kvasac u njega, dodamo šećer i ostavimo da raste.
Puter otopimo i dodamo brašnu zajedno sa žumancima i naraslim kvascem. Mesimo testo dok ne dobije mehuriće. Stavimo brašno na površinu, prekrijemo i ostavimo da naraste dvostruko.
Kada naraste, razvučemo testo na debljinu prsta i isečemo modlom za pogačice, ili ga iskidamo kašikom premazanom puterom. Podesivi kalup za tortu dobro premažemo puterom, otopimo puter, umešamo orahe i šećer. Uzmemo pogačice, uvaljamo ih u otopljeni puter, pa u orahe sa šećerom i ređamo ih u kalup.

Kada je sve gotovo, stavimo pokriven kalup u prethodno zagrejanu rernu (orah lako zagori).

Dok se peče, pripremimo krem: Mleko i odvojene semenke iz štapića vanile kuvamo dok ne provri, pa skinemo sa vatre. U drugom loncu pomešamo žumancasa šećerom i brašnom. Pomalo dodajući mleko sa vanilom, na tihoj vatri zgusnemo (ne treba da je jako gusto, nije puding!).

Sačekamo da se zlatne knedlice malo ohlade pa ih rascepkamo (ne sečemo) i serviramo sa kremom ili pekmezom od kajsija.

Zlatne knedlice - Sank