INCIKINA ŠTRUDLA SA ORSIMA, MAKOM - SANK
120 min.

SASTOJCI:


Brašno 60 dkg
Puter 15 dkg
Svinjska mast 10 dkg
Šećer 1 sk
Jaja 2 kom
So 1 x prstohvat


Mak 20 dkg
Šećer 15 dkg
Suvo grožđe 5 dkg
Kora limuna 1 kom
Pekmez od kajsije 1 sk

1. korak: U brašno izmrvimo puter i mast, pa mu dodamo kvasac koji je narastao u mlakom mleku sa šećerom. Dodamo jaja i prstohvat soli,pa mesimo. Testo stavimo u frižider dok se ne spremi fil. Od ove količine možemo da napravimo 4 rolata (štrudle).
2. korak: Mleveni mak, odnosno, orahe umešamo sa šećerom i prelijemo vrelim mlekom. Dodamo suvo grožđe, rendanu koru limuna, a u fil od maka možemo dodati i pekmez od kajsija. (U fil se može dodati i vanilin šećer po ukusu)
3. korak: Testo podelimo na četiri dela i na pobrašnjavljenoj dasci ga razvučemo na pravougaonik debljine 3 mm. Dve štrudle nadevamo makom, dve orasima, pa ih umotamo.

4. korak: Štrudle stavljamo u tepsiju premazanu puterom, premažemo žumancem i ostavimo ih da odmaraju na hladnom mestu, najbolje u frižideru, 40-50 minuta.
5. korak: Posle toga štrudle premažemo belancem i ostavimo ih da odmaraju 30 minuta na svežem mestu. Zapravo testo tada počinje da raste pa će površina popucati i dobiće izgled mermera. Pečemo ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni, ako se koristi ventilator na 170 stepeni 35 minuta.

INCIKINA ŠTRUDLA SA ORSIMA, MAKOM - SANK