Inci diós, mákos bejglije - Szank
120 perc

ÖSSZETEVŐK:

A tésztához


Liszt 60 dkg
Vaj 15 dkg
Disznózsír 10 dkg
Cukor 1 ek
Tojás 2 db
1 csipet

A mák vagy dió töltelékhez:


Mák 20 dkg
Cukor 15 dkg
Mazsola 5 dkg
Citromhéj 1 db
Barack lekvár 1 ek

1. lépés: A lisztet vajjal meg a zsírral elmorzsoljuk, majd langyos tejben cukorral felfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojásokkal, csipetnyi sóval tésztává gyúrjuk. Hűtőbe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) tudunk sütni.
2. lépés: A darált mákot illetve diót a cukorral összekeverjük, és a tejjel leforrázzuk. A mazsolát hozzáadjuk, a reszelt citromhéjjal fűszerezzük, a máktölteléket még baracklekvárral is ízesítjük. ( A töltelékbe ízlés szerint vaníliás cukrot is adhatunk)
3. lépés: A tésztát 4 részre osztjuk és belisztezett deszkán egyenként 3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. Kettőt a mák, kettőt a dió töltelékkel kenjük meg, majd feltekerjük.

4. lépés: A bejglit vajjal kikent tepsibe rakjuk, tojássárgájával megkenjük és hideg helyen legjobb hűtőben – 40-50 percet pihentetjük.
5. lépés: Utána a tojásfehérjével megkenjük és langyos helyen 30 percet pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (190 fok) légkeveréses sütőben 170 fokon 35 percig sütjük.

Inci diós, mákos bejglije - Szank