TETKA MARIKINE PAPUČICE SA PEKMEZOM - SANK
120 min.

SASTOJCI:


Kvasac 5 dkg
So 1 kk
Šećer 4 sk
Jaja 1 kom
Žumance 2 kom
Vanilin šećer 2 x pakovanje
Pavlaka 2 dl

Brašno, koliko testo primi.
Fil: čvrsti domaći pekmez od šljive, orah, mak, kesten, pekmez od dunje
Šećer i so stavimo u 2 dl mlakog mleka i dodamo kvasac da nadođe. Dodamo ostatak mleka i sve druge sastojke osim brašna. Nakon toga sve sjedinimo sa toliko brašna da dobijemo testo koje se lako mesi, koje nije previše meko, ni previše tvrdo (da bude sunđerasto). Testo dobro premesimo dok se ne pojave mehurići. Ostavimo ga u činiju premazanu uljem da odmori oko15-20 minuta na ne previše toplom mestu.

Ponovo ga premesimo i ostavimo da stoji. Kada se testo udvostruči, razvučemo ga, isečemo na kvadrate, stavimo fil i sastavimo dijagonalne ćoškove. Rernu prethodno zagrejemo na 200 stepeni, a kada testo stavimo u nju, smanjimo na 170-180 stepeni. Gotove su kada od gore lepo porumene.

TETKA MARIKINE PAPUČICE SA PEKMEZOM - SANK