Pecivo sa salom - Sank
60 min.

SASTOJCI:


Brašno 60 dkg
Jaja 1 kom
So 1 kk
Šećer 1 kk
Kvasac 3 dkg

U malo mlakog mleka dodamo ravnu kašičicu šećera, izmrvimo kvasac i ostavimo ga da raste. u ostatak mleka smlačimo i dodamo nadošli kvasac i 1 jaje, pa dodamo brašno u koje je umešana so. Testo mesimo dok ne nastanu mehurići, pa ga ostavimo da raste. Naraslo testo premestimo na dasku za mešenje i razvučemo na debljinu oko 0,5 cm. Levu stranu premažemo salom, desnu prekrijemo preko nje. Od gore testo presavijemo do polovine, i od dole presavijemo do polovine. Ostavimo da odmara jakih pola sata, pa se ponovo razvuče i savija: sleva ka sredini, s desna ka sredini, od gore ka sredini, od dole ka sredini. Ponovoostavimo dobrihpolasata. Ponovo se razvuče se u pravugaonu formu na debljinu od oko pola cm, pa toplim nožem sečemo kvadrate oko 6 x 6 cm. Punjenje stavimo na kvadrat i prekrijemo testom. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata, a još tople ih uvaljamo ušećer u prahu sa vanilin šećerom.

Moguće punjenje: čvrsti pekmez od šljiva, višnje, orasi, mak

Pecivo sa salom - Sank