DOMAĆI HLEB - SANK
180 min.

SASTOJCI:


Brašno 15 dkg
Kvasac 3 x prstohvat
Voda 1 dl


Brašno 60 dkg
Voda 4 dl

Za mešenje: 1 sk soli, malo vode
Testo:
Divlji kvasac,
Brašno 60 dkg
Voda 4 dl
Pravljenje divljeg kvasca: Divlji kvasac se može napraviti čak i 12 sati pre pečenja: u 15 dkgprosejanogbrašnatreba umrviti svež kvasac veličine lešnika i umešati sa oko 1 dl mlake vode.
Pravljenje testa za hleb: Treba prosejati 60 dkgbrašna, dodati mu divlji kvasac i promešati, pa po malo dodavati 3-4 dl mlake vode. Nakon oko 1 sata odmaranja, testo treba premesiti. 1 supenu kašičicu soli treba rastvoriti u malo vode i umesiti u testo. Nakon što testo odmori pola sata, može da se oblikuje.

Nakon oblikovanja testo stavljamo u posudu sa silikonskom podlogom, pa se ponovo odmara. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na oko 220 stepeni, pa posle 20 minutasmanjimo temperaturu na 200 stepeni. Peče se oko 50 minuta.

DOMAĆI HLEB - SANK