MINI ŠTRUDLE – SANK
60 min.

SASTOJCI:


Brašno 90 dkg
Margarin 25 dkg
Šećer u prahu 10 dkg
Suvi kvasac 1 x pakovanje
Žumance 2 kom
So 1 dkg
Mlaka slatka pavlaka 1 dl
Voda 1 dl


Orasi 60 dkg
Šećer 30 dkg
Voda 2 dl
Kora limuna 2 kom
Suvo grožđe 10 dkg

Sastojke za fil izmešamo i postepeno prelivamo provrelom vodom sa šećerom, i ostavimo da se dobro ohladi. Fil ne treba da se sjedini, već da ostane mrvičast.
Brašno, so, šećer i kvasac za testo dobro promešamo. U masu umrvimo puter i mast, dodamoslatku pavlaku, žumanca i vodu. Umesimo testo i ostavimo da odmara 15 minuta. Testo podelimo na 4 dela. Na radnoj površini razvijemo testo i filujemo na način koji se vidi na slici. Fil rukama stisnemo na oblik štanglice i stavimo na kraj testa, pa ga testom prekrijemo da se ne fil vidi, pa isečemo. Tamo gde je testo sastavljeno stisnemo da se pri pečenju ne bi razdvojilo. Dobijene uske štanglice ređamo na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje tako da među njima bude dvostruko više praznog prostora.
Štanglice premažemo žumancem i ostavimo da se suše. Nakon toga štanglice presečemo na manje komade. Od gore ih premažemo jednim blago umućenim belancem, pa ih ostavimo da stoje sat vremena na svežem mestu.

Kod razvlačenja testa ne treba posipati brašnom ni dasku, ni testo! U rerni sa ventilatorom se peku na oko 180 stepeni 15 minuta. Ako ih isečemo na komade širine oko 3 prsta, imaćemo 80-100 komada.

MINI ŠTRUDLE – SANK