Mini bejgli - Szank
60 perc

ÖSSZETEVŐK:

Tészta


Liszt 90 dkg
Margarin 25 dkg
Porcukor 10 dkg
Szárazélesztő 1 csomag
Tojássárgája 2 db
1 dkg
Langyos tejszín 1 dl
Víz 1 dl

+ 1 tojás a lekenéshez. Mák vagy dió töltelék:


Dió 60 dkg
Cukor 30 dkg
Víz 2 dl
Citromhéj 2 db
Mazsola 10 dkg

A töltelékhez a vizet a cukorral jól felforraltam majd az összekevert többi hozzávalóra öntöttem részletekben és jól kihűtöttem. Ne álljon össze a töltelék inkább olyan morzsalékos legyen.

A tésztához a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkevertem. Elmorzsoltam benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadtam a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrtam a tésztát és 15 percet pihentettem. 4 felé vettem a tésztát Egy munkalapon kinyújtottam a tésztákat s a képen látható módon megtöltöttem. A tölteléket szépen kézzel pici rudakká nyomkodtam s a tészta szélére tettem, majd hajtottam egyet rajta úgy hogy ne látszódjon ki a töltelék és elvágtam. Ahol összeér a tészta ott összecsipkedtem, hogy ne nyíljon ki a sütésnél. A kapott keskeny rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tettem úgy hogy dupla széles üres hely maradjon köztük.
Az elkészült tészta rudakat lekentem tojássárgájával majd hagytam megszáradni. Ezután a rudat kisebb darabokra vágtam. A tetejüket 1 db kissé felvert tojásfehérjével lekentem majd 1 óra hosszára hűvös helyre tettem.

A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni! Légkeverős sütőben, kb. 180 fokon, 15 percig sütöttem. Kb 3 ujjnyis darabokra vágva 80-100db lesz belőle.

Mini bejgli - Szank