Krofne za poklade - Kiškunmajša
120 min.

SASTOJCI:


Brašno 1 kg
Mleko 8 dl
Šećer 2 sk
Kvasac 3 dkg
Žumance 2 kom
Vanilin šećer 1 x pakovanje
Semenke suncokreta 2 sk
So 1 x prstohvat
Rum 0.5 dl

U 1 dl mlakogmleka stavimo kašičicu šećera, usitnimo kvasac, dodamo 2 kašike brašna i promešamo. Površinu mleka pospemo kašikom brašna i ostavimo da raste 15 minuta.

Brašno prosejemo u činiju, dodamo so i ostatak šećera. Napravimo udubljenje na sredini u koje dodamo žumance, rum, ostatak mleka i nadošli kvasac. (Važno je da svi sastojci budu sobne temperature!)

Počinjemo da mesimo ručno ili mašinski. Kada se formira testo, postepeno dodajemo dve kašike ulja. (Uvek treba sačekati da primi prethodnu količinu!) Nakon što se testo umesi, treba da dobijemo lagano testo sa mehurićima. Kada se već ne lepi za ruke, odnosno, kada se odvoji od činije, stavimo u posudu, pokrijemo I ostavimo da naraste dvostruko tokom 40-45 minuta.

Naraslo testo pažljivo premesti mo na dasku posutu brašnom. Pažljivo ga razvučemo i pobrašnjavljenom modlom vadimo krofne. Krofne stavljamo na dasku sa malo većim razmakom. Preostalo testo ponovo umesimo, pa i njega isečemo modlom. Presne krofne ostavimo da odmore prekrivene krpom 15-20 minuta.

Dok testo raste, u dubokom loncu grejemo najmanje 4 prsta ulja. Utisnemo sredinu naraslih krofni da napravimo udubljenje i stavljamo ih u vrelo ulje tako da udubljenje bude dole. (Ako je uljepreviše vrelo, testo će spolja izgoreti, a iznutra će ostati presno. Ako nije dovoljno vrelo, napiće se ulja. Ako krofne plivaju napovršini ulja, dovoljno dugo su rasle, ako potonu treba sačekati još par minuta).

Testo koje stavimou ulje pokrijemo poklopcem na 1,5 minut, zatim ih okrenemo I pečemo bez poklopca. (Ako za to vreme jako potamne, treb asmanjiti plamen, a ako ostanu previše svetle, onda ga treba pojačati!) Preporučeno je gotove krofne vaditi napapirni ubrus.

Pre služenja, krofne pospemo šećerom u prahu, a u udubljenje možemo staviti pekmez od kajsija.

Krofne za poklade - Kiškunmajša