PERKELT OD PETLA SA KNEDLICAMA OD MLADOG SIRA I MIROĐIJE - SANK
60 min.

SASTOJCI:


Petao 1 kom
Svinjska mast 2 sk
Crni luk 10 dkg
So 1 sk
Tucana paprika 1 sk
Mlevenicrni biber 0.5 kk
Mleveni kumin 0.5 kk
Paprika 1 kom


Brašno 25 dkg
Jaja 3 kom
So 2 kk
Mirođija 1 x veza
Svinjska mast 1 sk
Mladi kravlji sir 25 dkg
Pavlaka 2 dl


Priprema perkelta
Petla isečemo na komade, isperemo hladnom vodom, ostavimo da se ocedi.
Oljušteni, sitno seckani luk dinstamo na dve kašike masti dok ne postane staklast. Dodamo meso i pečemo dok ne pobeli sa svih strana. Pospemo paprikom i malo je promešamo na vreloj masti da pusti boju.Dodamo toliko vrele vode da pokrije meso. Dodamo so, biber, kumin i presečenu papriku bez peteljke i semenki. Pola sata kuvamo poklopljeno na tihom plamenu, a posle bez poklopca da se saft zgusne.
Priprema knedlica
Pravimo testo gustine potrebne za knedliceod brašna, jaja, 1 kašičice soli i pola veze sitno seckane mirođije.
Stavimo da provri 3 litre vode sa kašikom soli i kuvamo knedlice. Kuvamo 1 minut od trenutka kada voda počne ponovo da vri. Kada su gotove, isperemo ih vodom i ostavimo da se ocede.
Na kašiki masnoće sa prstohvatom soli kratko propržimo pola veze sitno seckane mirođije, dodamo pavlaku, i sve zajedno kratko pržimo. Kada je skinemo sa vatre, oceđene knedlice uvaljamo u mirođiju, namrvimo domaći mladi sir preko njih i pažljivo promešamo sve.


Serviramo uz domaću zimnicu.

PERKELT OD PETLA SA KNEDLICAMA OD MLADOG SIRA I MIROĐIJE - SANK