Ciganski kupus - Kiškunmajša
90 min.

SASTOJCI:


Pačetina 1 kom
Crni luk 1 kom
Tucana paprika 2 kk
Brašno 3 sk
Paradajz pelat 1 x pakovanje
Lovorov list 4 kom
Majoran 2 kk
Svinjska mast 10 dkg

U šerpu ili lonac od oko 5-6 litara nasečemo jednu polovinu kupusa bez korena. Na njega poređamo pačiju sitnež, dodamo soli, bibera, dodamo lovorov list i pospemo majoranom. Na površinu se stavlja ostatak kupusa i sitno seckani crni luk. Nalijemo vodu da potpuno potopi kupus i kuvamo dok meso i kupus ne omekšaju.Tada uklonimo veliki deo tečnosti i u posudi je ostavimo na stranu.

Za zapršku od paprike i paradajza prvo zagrejemo mast u pogodnoj posudi, dodamo brašno i pržimo ga dok ne postane svetlo braon. Nakon toga posudu sklonimo sa vatre i dodamo mlevenu papriku mešajući sve vreme. Uz mešanje posudu vratimo na vatru i tada dodajemo pelat, odnosno toliko tečnosti od kuvanja da se postigne gustina pudinga. Ciganski kupus vratimo na vatru i dodamo zapršku. Po potrebi dodamo još soli i bibera.

Jelo možemo dekorisati sitno sečenim peršunom i sušenom ljutom paprikom pre služenja.

Ciganski kupus - Kiškunmajša