MEDENJACI – SANK
40 min.

SASTOJCI:


Med 25 dkg
Margarin 5 dkg
Jaja 4 kom
Šećer u prahu 10 dkg
Cimet 1 kk
Karanfilić 2 kk
Mešavina začina za medenjake 1 kk
Amonijum bikarbonat 2 dkg
Brašno 70 dkg

Sastojci treba da budu sobne temperature.
Amonijum karbonatdodat u šećer u prahu prosejemo.
Jaja izmutimo mikserom i postepeno dodamo ono što smo prosejali.
U međuvremenu, med topimo na pari. Ne sme biti topliji od 45 °C. Kada ga ugrejemo do oko 40 °C dodamo margarin, pa sve dodamo u masu koju smo izmešali.
Brašno takođe prosejemo, pa sjedinimo sve sastojke. Finim pokretima zamesimo. Ako se jako lepi, dodamo još malo brašna, i mesimo dok ne dobijemo ujednačeno testo koje ne puca.
Kada bude gotovo, zatvorimo ga vakumski u kesu i ostavimo da odmara 24 sata. Ne u frižideru.
Testo isečemo na manje jufke. Malo ih premesimo da ne bi bilo pukotina i vratimo ih u kesu da se ne suše. Po jednu jufku razvlačimo na pobrašnjavljenoj dasci. Oklagijom pažljivo razvlačimo testo od sredine ka krajevima. Pritiskamo samo toliko da testo ne popuca.
Vadimo forme modlama.
Stavljamo keks na tepsiju pokrivenu papirom za pečenje kada uklonimo brašno sa površine.

Stavimo medenjake u prethodno zagrejanu rernu. Peče se sa gornjim i donjim grejačem bez ventilatora na 170 °C-175 °C.
Pečemo oko 10 minuta. Izvadimo ih iz rerne i tepsije na kuhinjsku krpu ili stolnjak da se ohlade, pa ih upakujemo vakumski. Ukrašavaju se različitim tehnikama.

MEDENJACI – SANK