Perkelt od ovčetine - Sank
180 min.

SASTOJCI:


Ovčetina 5 kg
Crni luk 60 dkg
Svinjska mast 40 dkg
Tucana paprika 12 dkg
Paprika 1 kom
Ljuta zelena paprika 1 kom
Paradajz 2 kom
Beli luk 5 čen

Ovčetinu po ukusu isečemo na kockice ne veće od 4 cm zajedno sa kostima. Delove sa kostima bi bilo bolje seći testerom nego satarom, zatim oprati da ne bi u jelo dospeli komadići kosti i da bi srž ostala unutar kosti. Ovo svakako treba obaviti veče pre kuvanja, a meso prekriveno staviti u frižider.

Zidove kotlića namažemo mašću.

Oljuštimo luk i isečemo ga na kolutove (ne seckamo na sitno). Stavljamo sloj po sloj mesa i luka u kotlić, na dno delove mesa sa kostima, a gore meso i sve iznutrice osim džigerice. Ako ima džigerice, nju ostavimo na stranu i dodamo je 10 minuta pred kraj kuvanja perkelta.

Paradajz i papriku isečemo i u slojevima ih dodamo između mesa zajedno sa belim lukom.

U međuvremenu slojeve solimo, biberimo, dodajemo kumin i posipamo tucanom paprikom, a na vrh stavimo ljutu zelenu papriku. U zavisnosti od toga koliko ljut perkelt želimo, ljutu zelenu papriku ucelo izvadimo iz kotlića pre kraja kuvanja. Kada završimo, nalijemo toliko vode da prekrije meso. Kotlić stavimo nad jaku vatru, pustimo da tečnost provri, pa smanjimo vatru ili podignemo kotlić.

Meso i sastojke u kotliću kuvamo 2,5-3 sata dok ne omekšaju, u slučaju starije ovčetine, kuvanje može da traje i 4 sata. Kotlić stalno okrećemo tokom kuvanja, na početku ređe, pa sve češće da perkelt ne bi zagoreo. Ako slučajno zagori, odmah ga treba skinuti sa vatre. Perkeltizvadimo iz kotlića, i uklonimo zalepljene delove. Nakon toga, perkelt vratimo u kotlić i nastavimo sa kuvanjem dok ne bude gotov.

Kada bude gotov i skinemo ga sa vatre, treba da sačekamo da se masnoća nakupi na površini. Za dekoraciju možemo vratiti prethodno izvađenu zelenu ljutu papriku.

Služimo ga toplog! Prijatno!

Perkelt od ovčetine - Sank