PLETENI KOLAČ - SANK
120 min.

SASTOJCI:


Mleko 3 dl
Šećer 4 sk
Puter 5 dkg
Brašno 50 dkg


Mleko 2 sk

Brašno sobne temperature prosejemo u činiju. Mleko smlačimo, izmrvimo kvasac u njega, dodamo šećer i ostavimo da naraste. Puter otopimo, dodamo ga brašnu zajedno sa žumancima i naraslim kvascem, i mesimo dok ne dobijemo testo sa mehurićima i dok se ne odvoji od zida činije. Nakon toga, površinu testa pospemo brašnom i pokriveno ostavimo da naraste dvostruko.
Testo podelimo na šest delova na površini posutoj brašnom, te od njih napravimo 6 traka jednake dužine i debljine, pa upletemo pletenicu. Ona može biti dvostruka, trostruka, a oni veštiji mogu da upletu i šestostruku pletenicu.
Pletenicu premeštamo na tepsiju premazanu puterom i posutu brašnom. Premažemo je od gore.
Pečemo je na 175 stepeni 30 minuta. (Za bolji rezultat, u rernu pored kolača možemo staviti i činiju punu vode.)
Nakon pečenja kolač stavljamo na rešetku da se ohladi.

Testo možemo začiniti korom limuna, suvim grožđem.
Kolač od gore možemo posuti susamom, celim zrnom maka, šećerom po ukusu.

PLETENI KOLAČ - SANK