TRADICIONALNA KOKOŠIJA SUPA - SANK
180 min.

SASTOJCI:


Celer 10 dkg
Zelen 30 dkg
Šargarepa 50 dkg
Kokoška 1 kom
Keleraba 10 dkg
Karfiol 10 dkg
Crni luk 1 x glavica
Zelena paprika 1 kom
Peršun 1 x veza
List celera 1 x pakovanje
So 4 kk
Biber 0.25 kk
Voda 6 l


Biber u zrnu 10 kom
Rezanci za supu 20 dkg
Vegeta 5 kk

- Kokošije meso usitnimo po ukusu na manje ili veće delove, pa ga operemo hladnom vodom.

- Meso, sa izuzetkom džigerice, stavimo u lonac od 10litara, nalijemo sa 6 dl vode i dodamo 2 kafene kašičice soli.

- Grejemo do vrenja, pa uklonimo penu malom cediljkom, smanjimo vatru skroz i dodamo povrće i začine po ukusu, usputprobajući.

- Supu kuvamo 1 sat, pa izvadimo svo povrće. Nakon toga, meso kuvamo još 2 sata na najmanjoj vatri. Lišće peršuna i celera, i džigericu dodajmo 3 minuta pre završetka kuvanja.

- Na kraju kuvanja, isključimo vatru i ostavljamo supu da stoji bez poklopca.

- Rezance za supu kuvamo odvojeno. U manji lonac stavimo da provri 1,5 l vode sa kašičicom vegete, a kad provri, dodajemo rezance. Testo nakon vrenja kuvamo 1 minut. Nakon toga isključimo vatru, poklopimo lonac i ostavimo da stoji 10 minuta.

Serviramo toplo!

U jednu činiju za supu stavimo meso, pa preko njega sipamo supu proceđenu kroz cediljku. Rezance i sitno seckano povrće po običaju serviramo u posebnom tanjiru ili u činija za supu.

Prijatno!

TRADICIONALNA KOKOŠIJA SUPA - SANK