LEČO - SANK
40 min.

SASTOJCI:


Suncokretovo ulje 3 sk
Crni luk 2 kom
Tucana paprika 1 kk
So 3 x prstohvat
Paprika za lečo 1 kg
Paradajz 60 dkg
Mlevenicrni biber 0.5 kk
Suncokretovo ulje 3 sk

A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A paprikát Luk oljuštimo, sitno iseckamo. Papriku isečemo na kolutove, a paradajz na četvrtine.
Luk (na jakoj vatri) ispržimo na ulju dok ne dobije zlatno žutu boju, pa dodamo papriku. Kada paprika spadne, dodamo paradajz, pa posolimo, pobiberimo, i na trenutak skinemo s vatre da dodamo crvenu papriku.
Lečo dobro promešamo, poklopimo i kuvamo na srednje jakoj vatri dok se paradajz ne raskuva. Ako želimo da bude gušći, poslednjih 15 minuta skinemo poklopac.
Prilozi:
Ako želimo lečo sa kobasicom, onda jednu rudu stavimo u lonac zajedno sa lukom.
Ako smo raspoloženi za lečo sa jajima, onda pre nego što ugasimo vatru u njega umešamo 2 umućena jajeta u koja smo dodali prstohvat soli. Gotovo je kada jaja ne budu tečna.
Ako ga spremamo sa taranom, onda uspemo 20 dkgtarane u skoro gotov lečo i uz stalno mešanje kuvamo dok ne bude skoro kuvana. Poklopimo i ostavimo da malo odstoji. Za to vreme će tarana omekšati, ali se neće raskuvati

Ako želimo da ostavimo lečo za zimu:
Od sastojaka izostavimo luk i začine.
Na 3 supene kašike ulje malo propržimo papriku, a kada spadne, dodamo joj paradajz. U tom slučaju ne treba potpuno raskuvati paradajz, mogu ostati komadići. Sipamo ga u tegle dezinfikovane čistom vrelom vodom, čvrsto zavrnemo poklopac i svaku teglu okrenemo nakratko naglavačke. Nakon toga ga stavimo u suvi dunst- tegle stavimo u kartonsku kutiju i prekrijemo velikim ćebetom. Nakon što se ohladi (otprilike 1 dan) mogu da se premeste u špajz.

LEČO - SANK