Lecsó - Szank
40 perc

ÖSSZETEVŐK:


Napraforgó olaj 3 ek
Vöröshagyma 2 db
Őrölt paprika 1 tk
3 csipet
Lecsópaprika 1 kg
Paradicsom 60 dkg
Őrölt fekete bors 0.5 tk
Napraforgó olaj 3 ek

A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük.
A hagymát (magas lángon) az olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát. Amikor a paprika összeesett, hozzáadjuk a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk, és egy pillanatra lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát.
Jól megkeverjük a lecsót, majd lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek. Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó 15 percben levesszük róla a fedőt.
Feltétek:
Ha kolbásszal szeretnénk akkor a kolbászt (1 szál) a hagymával együtt tesszük a fazékba.
Ha tojásos lecsóhoz van kedvünk akkor mielőtt elzárnánk a kész lecsó alatt a gázt hozzákeverünk 2 felvert tojást, amibe előtte 1 csipet sót is elkevertünk. Akkor van kész, ha már nem folyós benne a tojás.
Ha tarhonyával készítjük, akkor 20 dkg tarhonyát beleszórjuk a már majdnem kész lecsóba, és folyamatos kevergetés mellett majdnem készre főzzük benne. Majd fedő alatt hagyjuk még kicsit pihenni. Ez alatt a tarhonya készre puhul, de nem fő szét.

Ha télire szeretnénk eltenni a lecsót:
Akkor a hozzávalókból kihagyjuk a fűszereket és a hagymát.
3 evőkanál olajon picit megpirítjuk a paprikát, majd mikor összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot. Ebben az esetben azonban nem főzzük szét teljesen a paradicsomot, maradhatnak benne kisebb darabok. Tiszta, forró vízben kifertőtlenített befőttes üvegekbe töltjük, szorosan rácsavarjuk a kupakokat, majd mindegyik üveget egy pillanatra fejre állítjuk. Ezután száraz dunsztba tesszük, egy kartondobozba sorakoztatom az üvegeket, és egy jókora pléddel betakargatom őket. Kihűlés után (kb. 1 nap) mehetnek az éléskamrába.

Lecsó - Szank