BUHTLE SA PEKMEZOM IZ PEĆI ETNO KUĆE U KIŠKUNMAJŠI
120 min.

SASTOJCI:


Brašno 50 dkg
Kvasac 2 dkg
Šećer 1 kk
Mleko 3 dl
Žumance 1 kom
Puter 6 dkg
Šećer u prahu 5 dkg
So 1 x prstohvat


Pekmez/džem 300 dkg

Fil
Pekmez/ džem 300 dkg
U 1 dl mlakog mleka umešamo kafenu kašičicu šećera, umrvimo kvasac i ostavimo ga da naraste. Sve sastojke za testo osim putera stavimo u veliku činiju, dodamo nadošli kvasac i mesimo ručno ili u kuhinjskom robotu dok se testo ne odvoji od zida činije i pojave se mehurići. Tada postepeno dodajemo otopljeni puter i dobro ga umesimo. Stranu činije dobro pospemo brašnom i pokrijemo testo da tako odstoji 1 sat na toplom mestu i udvostruči se.
Kada testo naraste, izvadimo ga na pobrašnjavljenu dasku, nežno ga premesimo i razvučemo na debljinu od oko 1 cm, pa isečemo na kvadrate 8-10 cm. Na sredinu kvadrata stavimo pekmezi umotamo. Umotane buhtle stavimo jedne do drugih u tepsiju premazanu puterom i odgore ih premažemo sa malo otopljenog putera. Ostavimo ih da stoje još 30 minuta i pečemo ih u umereno zagrejanoj rerni (sa ventilatorom 160⁰C, obično 180⁰C) oko 30 minuta. Nakon pečenja buhtle izvadimo na dasku, i razdvajamo ih tek pred služenje.

Preporuka za serviranje:
Od gore ih pospemo šećerom u prahu. Pečene u peći, pečene u rerni- biće fantastične.

BUHTLE SA PEKMEZOM IZ PEĆI ETNO KUĆE U KIŠKUNMAJŠI