GOMBOCE SA ŠLJIVAMA - SANK
90 min.

SASTOJCI:


Mast od mangulice 1 sk
Krompir 1500 dkg
Jaja 2 kom
Brašno 75 dkg
So 1 x prstohvat
Šećer 2 sk
Cimet -2 kk
Hlebne mrvice 500 dkg

Oljuštimo krompir, isečemo na kockice i skuvamo, ocedimo i ostavimo da se prohladi.
Za to vreme izvadimo koštice iz šljiva i presečemo ih na četvrtine. Umešamo šećer i cimet, uvaljamo šljive, pa ih ostavimo blizu daske za razvlačenje.
Svinjsku mast otopimo u velikom tiganju i uspemo hlebne mrvice. Na tihoj vatri, sve vreme mešajući pržimo dok ne dobiju zlatnu boju. U međuvremenu stavimo vodu da provri u velikom loncu.
Kada se krompir ohladi toliko da ne peče ruke, prosejemo brašno na krompir, dodamo prstohvat soli, i umesimo koliko brzo možemo. Dobićemo meko testo koje premestimo na dobro pobrašnjavljenu dasku i razvučemo na debljinu od 4 mm. Isečemo kvadrate veličine oko 8x8 cm. Uzmemo u ruke jedan kvadrat, u sredinu stavimo šljivu i savijemo sva četiri ćoška ka sredini da bi dobili oblik gomboce. Radimo brzo, jer ako testo počne jako da se tegli, a pošto nema puno brašna u njemu, gomboce će biti meke.
U vrijuću vodu stavimo toliko gomboca koliko može da stane a da nije previše, pošto će malo narasti. Nakon 2 minuta malo protresemo lonac jer testo sa krompirom hoće da se zalepi za dno i onda neće isplivati. Kada gomboce isplivaju na površinu, izvadimo ih rešetkastom kašikom i stavimo u propržene mrvice. Pažljivo ih okrećemo, stavimo u činiju i poslužimo.

Predlog za serviranje:
Gomboce serviramo sa pavlakom u koju umešamo cimet i med, sa kremom od vanile ili šećerom i cimetom.

GOMBOCE SA ŠLJIVAMA - SANK