Szilvásgombóc - Szank
90 perc

ÖSSZETEVŐK:


Mangalica zsír 1 ek
Burgonya 1500 dkg
Tojás 2 db
Liszt 75 dkg
1 csipet
Cukor 2 ek
Fahéj -2 tk
Zsemlemorzsa 500 dkg

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és megfőzzük, majd leszűrjük, összetörjük, és hagyjuk kicsit kihűlni.
Addig kimagozzuk és négybe vágjuk, a szilvákat. A cukrot összekeverjük a fahéjjal és a szilvával, majd a gyúródeszka közelébe helyezzük.
A sertészsírt egy nagy serpenyőben felolvasztjuk, és beleszórjuk a morzsát. Kis lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
Közben egy fazékban vizet forralunk.
Ha a krumpli olyan hőfokra hűlt, hogy már nem égeti a kezünket, a lisztet rászitáljuk a krumplira, hozzáadunk egy csipet sót, és amilyen gyorsan csak tudjuk, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit a vastagon lisztezett gyúródeszkára teszünk, és 4 mm vastagra nyújtunk. Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle. Kezünkbe veszünk egy tésztanégyzetet, közepére egy szilvát, és ráhajtjuk a négy sarkát, majd gombócot formázunk belőle. Gyorsan dolgozunk, mert ha áll, nagyon nyúlóssá válik a tészta, és egyébként sincs túllisztezve a tészta, hogy puhák legyenek majd a gombócok.
Annyit teszünk egyszerre a főző vízbe, amennyi kényelmesen elfér, mert picikét nőnek. Kb. 2 perc után kicsit megrázzuk a lábast, mert a krumplis tészta hajlamos leragadni, és akkor nem jön fel a gombóc. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiemeljük, és a pirított morzsába tesszük. Megforgatjuk óvatosan, majd tálba tesszük és tálaljuk.

Tálalási javaslat:
A gombócokat fahéjjal, mézzel kikevert házi tejföllel, vagy vaníliasodóval, esetleg fahéjas porcukorral tálaljuk.

Szilvásgombóc - Szank